Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump soitti New Yorkin pörssin avauskelloa 12. joulukuuta 2024. AFP / LEHTIKUVA / SPENCER PLATT

Näin ekonomistit arvioivat Donald Trumpin talouspolitiikan vaikutuksia

Euroalueen ekonomistit ovat erityisen pessimistisiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin visio uudistaa maailman suurinta taloutta protektionistisella politiikalla tulee vahingoittamaan talouskasvua, arvioivat taloustieteilijät Financial Times -lehden suuressa ekonomistikyselyssä.

FT:n ja Chicagon yliopiston tekemään kyselyyn vastasi yli 220 taloustieteilijää Yhdysvalloista, Britanniasta ja euroalueelta.

Useat taloustieteilijät uskovat, että Trumpin uusi kausi vauhdittaa inflaatiota ja johtaa Yhdysvaltain keskuspankin varovaisuuteen korkojen leikkaamisessa.

Kaikkein pessimistisimpiä ovat kyselyn mukaan euroalueen ekonomistit, joista 72 prosenttia uskoo Trumpin politiikan vaikutusten olevan jossain määrin negatiivisia Yhdysvalloille, euroalueelle ja Britannialle. 13 prosentin mielestä ne ovat erittäin negatiivisia. Vain 1,5 prosenttia vastaajista uskoo positiivisiin vaikutuksiin.

Yhdysvaltalaisista ekonomisteista 20 prosenttia odottaa Trumpin talouspolitiikan aiheuttavan positiivisia vaikutuksia Yhdysvaltain, euroalueen ja Britannian talouskasvulle. 20 prosentin mielestä vaikutukset ovat neutraaleja. 50 prosenttia uskoo vaikutusten olevan hieman negatiivisia ja 11 prosenttia erittäin negatiivisia.

Brittiekonomisteista 60 prosenttia arvelee Trumpin politiikan vaikutusten olevan negatiivisia ja vajaat 10 prosenttia positiivisia. Toisaalta noin kolmannes arvioi vaikutusten jäävän neutraaleiksi.

Useimmat taloustieteilijät ennustavat Yhdysvaltoihin Eurooppaa voimakkaampaa talouskasvua.

Yhdysvaltain talous on viime vuosina jatkuvasti peitonnut Euroopan kasvulukemissa. Viime vuoden kolmannella neljänneksellä vuositason kasvu oli 2,8 prosenttia.

Trump ei ole vielä julkaissut laajaa talouspoliittista ohjelmaa, joten ekonomistien arviot perustuvat Trumpin kampanja-aikana tekemiin lupauksiin ja uhkiin.

Niitä ovat muun muassa suunnitelmat jopa 20 prosentin tullien asettamisesta kaikelle tuonnille Yhdysvaltoihin, laittomien työntekijöiden joukkokarkotukset, regulaation keventäminen ja vuonna 2017 säädettyjen veronalennusten tekeminen pysyviksi.

FT muistuttaa, että taloustieteilijöiden pessimismi kyselyssä on ristiriidassa sijoittajien optimismiin Trumpin toista kautta kohtaan.

Yhdysvaltain S&P-osakeindeksi nousi jyrkästi Trumpin vaalivoiton jälkeisinä viikkoina. Indeksi nousi vuoden 2024 aikana peräti 23,3 prosenttia.

Euroalueen suurin huolenaihe on teollisuustuotanto, erityisesti alueen suurimmassa taloudessa Saksassa.

Generali Investmentsin vanhempi ekonomisti Martin Wolburg arvioi FT:lle, että Saksan autoteollisuus voi joutua Trumpin erityiseksi silmätikuksi.

Trumpin uhkaus 60 prosentin tuontitullien asettamisesta Kiinalle voi haastaa Euroopan teollisuutta entisestään, sillä se voi lisätä kiinalaisten tuotteiden tulvimista Euroopan markkinoille, arvioi puolestaan ABN Amro Investment Solutionsin sijoitusjohtaja Christophe Boucher FT:lle.

– Trumpin hallinto tulee olemaan ”ennustamattomuuden koneisto”, joka saa yritykset ja kotitaloudet luopumaan pitkän aikavälin päätöksistä. Tästä tulee väistämättä taloudellisia kustannuksia, arvioi liikkeenjohdon konsulttitalo PwC:n Britannian pääekonomisti Barret Kupelian.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)