Bisnesjohtajat ovat harvoin otsikoissa samanlaisten kohujen tiimoilta kuin miljardööri Elon Musk on ollut viime aikoina. Ensin julkisuudessa äimisteltiin Muskin roolia Ukrainassa, kun paljastui, että Musk ei ollut antanut aiemmin lupaamaansa Starlink-satelliitin verkkoyhteyttä Ukrainan joukkojen käyttöön. Omien sanojensa mukaan hän ei halunnut olla sodan osapuoli.
Pian tämän jälkeen Musk suututti Taiwanin kommentoimalla, että Taiwan on Kiinalle kuin ”Havaiji Yhdysvalloille”.
Elon Muskin vaikutusvalta ja asema kansainvälisen politiikan kentällä johtuu hänen hallinnoimistaan teknologioista – ja samalla se aiheuttaa ongelman Yhdysvalloille, kirjoittaa Wall Street Journal.
Maailmassa, jossa geopoliittinen valta riippuu yhä enemmän teknologiasta, Muskin pitäisi olla yksi Yhdysvaltojen valteista. Hän on kuitenkin itsenäinen toimija ja alituiseen riidassa eri virallisten tahojen kanssa.
Vaikka kaupalliset intressit ovat sekoittuneet valtionjohtoon kautta vuosisatojen, on Musk poikkeuksellinen siinä, että hänen bisneksensä ulottuvat kansallisesta turvallisuudesta aina yleisen mielipiteen muokkaamiseen.
WSJ:n mukaan Pentagon ja NASA ovat riippuvaisia Elon Muskin SpaceX-yhtiöstä, mutta SpaceX ei ole riippuvainen myynnistään Yhdysvalloille – minkä takia Muskin ei tarvitse myöskään mukauttaa mielipiteitään Washingtonin kantoihin.
Sähköautoissa Tesla ollut alan edelläkävijä, minkä vuoksi Kiina salli sen perustaa tytäryhtiön Shanghaihin, olettaen aivan oikein, että Teslan tulo vauhdittaisi alan kehitystä kiinalaisvalmistajilla.
Twitterin, jonka Musk uudelleennimesi X:ksi, hankinta puolestaan ei ole ollut taloudellisesti kannattavaa, mutta se on antanut Muskille yhä lisääntyvää valtaa siihen kuka sanoo ja mitä sanoo kansainvälisellä sosiaalisen median alustalla.
Etelä-Afrikasta Kanadan kautta Yhdysvaltoihin muuttaneen miljardöörin ulkopoliittinen vaikutusvalta on aiheuttanut hämmennystä, mutta WSJ:n mukaan merkittävämpää kuin Muskin riippumattomuus USA:n hallinnosta on hänen haavoittuvuutensa Kiinan suhteen.
Twitterin hankinnan jälkeen Muskin esimerkiksi väitetään linjanneen, että sanavalinnoista Kiinan suhteen tulee alustalla olla tarkka, jotta sillä ei uhata Muskin kaupallisia intressejä Kiinassa.
Koska Muskin valta kytkeytyy teknologiaan, paras tapa heikentää sitä on vähentää Muskin valtaa teknologian saralla. Kilpailijat pyrkivät kiivaasti päihittämään SpaceX:n avaruusalalla ja X:n sosiaalisen median alalla. Kiinalaiset automerkit ovat jo saaneet Teslan kiinni, minkä johdosta voi olettaa, että Tesla puristetaan ulos Kiinasta samaan tyyliin kuin muille ulkomaalaisille yrityksille on tehty.
– Musk saattaa olla vähemmän herkkä Kiinan suhteen, kun hänellä ei enää ole siellä myyntiä, jota pitäisi suojella, WSJ toteaa.