Näin entisten kansanedustajien tapaamisiin vietiin salkulla rahaa

Veteraanikansanedustajat tapaavat toisiaan yhdistyksessään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa on elossa noin 500 entistä kansanedustajaa. Heistä Veteraanikansanedustajat r.y.:een kuuluu noin 450. Vuonna 1990 perustetty yhdistys oli jälleen tiistaina yli 70 osanottajan voimin koolla Turussa.

Tänään ilmestyneessä eduskunnan entisen talouspäällikön Pentti J. Rosilan kirjassa Herrahissin vauhdissa (Tammi) kirjoittaja kertoo, miten eduskunta on maksanut entisten kansanedustajien matkakustannukset, kun he ovat osallistuneet yhdistyksen vuosikokouksiin.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Matkakorvausperusteet olivat Rosilan mukaan 20 vuoden ajan ”hyvin vapaat ja antoivat mahdollisuuden kokouksiin osallistujille tehdä suuriakin matkalaskuja erityisesti oman auton käyttämisestä”.

Sauli Niinistön puhemiesaikana ohjeet kohtuullistettiin. Muutosta ei voida kohdentaa kehenkään erityiseen entiseen kansanedustajaan, koska monet veteraaniedustajat eli vetskut käyttivät hyväkseen anteliaita matkakorvausten maksuperusteita, Rosila kirjoittaa.

Kirjassa mainitaan ”ehkä mieleenpainuvimman” olleen SDP:n Helsingin Seija Karkinen.

Hänellä oli tapana tehdä kotimaan kesämatka ja tulla kokouspaikalle perheen matkailuautolla. Hän kävi kuittaamassa kilometrikorvaukset, ja ainakin kerran rahojen kuittaamisen jälkeen häntä ei varsinaisessa kokouksessa edes nähty, Rosilan kirjassa todetaan.

Alkuvuosina palvelu oli niin hyvää, että vetskut saivat kuitata matkakorvaukset käteisenä kokouspaikkakunnalla. Tilitoimiston toimistopäällikkö Veikko Lehtinen osallistui kokouksiin. Hänellä oli mukanaan salkullinen rahaa, kuittivihko ja matkalaskulomakkeet. Kokousten jälkeen Veikko kertoi olleensa suosittu: hänen luokseen oli pitkä jono matkakorvausta haluavia – erityisesti niitä, jotka olivat tulleet omalla autolla.

Suurista kilometrikorvauksista huolimatta koskaan eivät Veikon rahat päässeet loppumaan. Kun minusta tuli vuonna 1997 tilitoimiston päällikkö, minä en lähtenyt vuoden 1997 kesäkokouspaikkakunnalle Kajaaniin matkarahasalkun kanssa. Annoin tehtävän kassanhoitaja Seija Hartmanille.

Matkalaskulomakkeisiin siirryttiin 2007. Lehdistö puuttui suuriin matkalaskuihin 2009, kun noin 80 entiselle edustajalle oli maksettu yhteensä 25 000 euron korvaukset oman auton käytöstä.

Pisimmän matkan, 1 900 kilometriä, omalla autollaan oli tehnyt Kolarista Naantaliin tullut Simo Rundgren. Hän sai 855 euron kilometrikorvaukset. Kuusamosta oli 1 762 kilometrin matkan Naantaliin tehnyt Pauli Saapunki, joka kuittasi 776 euron kilometrikorvaukset. Sekä yhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Ala-Kapee että sihteeri Kari T. Ahonen yrittivät jutussa perustella suuria kilometrikorvauksia ja oman auton käyttöä. Perustelut eivät vakuuttaneet (Sauli) Niinistöä, Pentti J. Rosila kirjoittaa.

Rosilan 2010 laatimissa uusissa ohjeissa lähtökohtana oli ensisijaisesti julkisen joukkoliikenteen käyttäminen.

Ottaen huomioon jäsenkunnan korkean iän, katsoin erityisesti liikuntarajoitusten olevan hyväksyttävä syy oman auton ja taksin käytölle. Veteraaniedustajien omaan harkintaan esitin jäävän sen, käyttävätkö he bussia, junaa vai lentokonetta. Väliaikaisena hallintojohtajana toiminut Martti K. Korhonen esitteli kansliatoimikunnalle valmistelemani uudet veteraanikansanedustajien matkakorvausohjeet. Puhemies Niinistö ei niitä kuitenkaan sellaisenaan hyväksynyt, vaan muutti ohjetta. Vapaan valinnan sijaan piti käyttää edullisinta joukkoliikennevälinettä.

– Uutta ohjetta sovellettiin jo kesän 2010 Torniossa pidetyn kokouksen matkakorvausten maksamiseen. Tietenkin vetskut leukailivat, kun joutuivat Niinistön säästötoimenpiteiden kohteeksi.

LUE MYÖS:
Kansanedustajan lääkärintodistus: Junatunnelit haitta terveydelle

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS