Hallitusneuvottelija Juha Sipilä (kesk.) on kertonut suunnitelluista ulko- ja turvallisuuspolitiikan kirjauksista tulevaan hallitusohjelmaan.
Hallitusohjelmaan aiotaan kirjata, että ”Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka toteuttaa käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa ja ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.
– Tässä palattiin vuoden 2007 kirjaukseen, totesi Sipilä tiedotustilaisuudessa verraten vuoden 2011 hallitukseen, joka poissulki Nato-jäsenyyden valmistelun.
Tyytyväiseltä vaikutti myös kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb:
– Palasimme Nato-keskustelussa siihen optioon, joka oli asetettu 2007.
Nato-jäsenyyden vaikutukset on tarkoitus selvittää osana ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Erillistä Nato-selvitystä ei siis tehdä.
Hallitus aikoo korottaa puolustusmäärärahoja Ilkka Kanervan (kok.) parlamentaarisen selvitysryhmän esityksen mukaisesti eli 150 miljoonalla eurolla vuoteen 2020 mennessä.
Hallitus päättää myös merivoimien taistelualuskaluston suorituskyvyn korvaamisesta ja käynnistää Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamisen.
Mitä tulee pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön, hallituksen tavoitteena on ”edistää Pohjolan ja Itämeren alueen turvallisuuspoliittista vakautta sekä vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä. Puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa syvennetään”.
Työryhmän paperissa korostetaan, että ”Suomi ylläpitää kansallisen liikkumavaransa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa ratkaisuissa”.
Kirjaukset perustuvat keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen yhteisen työryhmän näkemyksiin. Ryhmää veti keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen.
EDIT: Juttua korjattu klo 16.20. Työryhmää veti Seppo Kääriäinen.
Lue myös: Perussuomalaiset joutui taipumaan miinakysymyksessä – Sipilä: ”Kunnioitamme kaikkia sopimuksia”