Verkkouutiset

Hoitajia työssään Kainuun keskussairaalassa 2020. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Näin julkinen sektori paisuu – ”täysin kestämätön kehitys”

Suomella ei Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan mukaan ole varaa nykytilanteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtava julkinen sektori ja heikko tuottavuus, siinä Suomen ongelmat, tiivistää kansanedustaja Tere Sammallahti (kok.) X-päivityksessään. Sammallahti viittaa Helsingin Sanomien juttuun julkisen sektorin paisumisesta.

– Neljässä vuodessa julkinen sektori kasvoi 53 900 työntekijällä, julkiset palkat eksponentiaalisella nousukäyrällä. Yksityisellä työpaikat ja palkat laahaavat, verotaakka on hurja, Sammallahti kommentoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

HS:n mukaan vuonna 2020 julkisella sektorilla työskenteli 648 900 henkeä, kun viime vuonna luku oli jo 703 800 henkeä. Samaan aikaan yksityisen puolen työntekijämäärä on polkenut lähes paikallaan.

– Julkisen sektorin työntekijöiden määrän voimakas kasvaminen ja julkisen puolen korkeimmat palkankorotukset viime vuosina ovat täysin kestämätön kehitys, toteaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

– Yhdistettynä surkeaan ja äärimmäisen kalliiseen sote-uudistukseen tilanne on kestämätön. Suomella ei ole varaa tähän, Romakkaniemi jatkaa X:ssä.

Romakkaniemen mukaan vuodesta 2007 kahdella hallituskaudella toteutettiin valtionhallinnon tuottavuusohjelmaa, jolla pyrittiin järjestämään työtä uusiksi muun muassa digitalisaation avulla suurten ikäluokkien eläköityessä.

– Mutta sen jälkeen tilanne on päässyt repsahtamaan. Tarvitaan muutos.

Kokoomuksen kansanedustajan Martin Paasin mukaan toimintaa on tehostettava, eli tarvitaan enemmän ja parempaa vähemmällä.

– Julkinen sektori paisuu, vaikka talous on ollut paikallaan viimeiset 17 vuotta. Tämä on kestävyysvajeemme ydin, Paasi sanoo X-alustalla.

Suomen Pankki arvioi kestävyysvajeen kasvaneen liki 4,5 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Kestävyysvaje kertoo, kuinka paljon julkisen talouden menoja pitäisi karsia tai verotusta kiristää, jotta tulot riittäisivät kattamaan menot tulevaisuudessa.

Helsingin yliopiston taloustieteen professori Niku Määttänen toteaa, että että väestön ikääntyessä terveys- ja sosiaalipalveluita tarvitaan luonnollisesti enemmän.

– Suomessa on tehty poliittinen päätös, että suuri osa näistä palveluista rahoitetaan verovaroilla ja usein myös tuotetaan julkisella sektorilla. Se on yksi syy miksi väestön ikääntyminen rasittaa julkista taloutta, Määttänen sanoo HS:lle.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista puuttuu aito kilpailu ja työn tuottavuuden parantaminen on vaikeampaa kuin yksityisellä sektorilla.

– Jos tarkastellaan sote-uudistusta, sen keskeinen ongelma on, että poliitikot edistivät poliittisia päämääriään, mikä johti tarpeettomaan byrokratiaan ja esti aidon kilpailun tuoman tehokkuuden sosiaali- ja terveyspalveluissa, hän sanoo.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) lupaa, että tuottavuusohjelma on tulossa.

– Onneksi tämä hallitus vie maaliin suuret hallinnon säästöt ja tuottavuusohjelman, Purra kirjoittaa X-päivityksessään.

LUE MYÖS:
Yksi asia pitäisi kansanedustajan mukaan lisätä budjettikeskusteluun – ”Ei ole leikkaamista”
Näiden syiden vuoksi Suomi on ekonomistin mukaan velkaantunut niin nopeasti

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)