Mannertenvälinen internetyhteys on käytännössä täysin riippuvainen merenalaisista kaapeleista. Suuri osa arjessa käytetyistä palveluista lakkaisi toimimasta, jos yhteydet muille mantereille syystä tai toisesta katkeaisivat tai hidastuisivat merkittävästi.
Venäjä ja Kiina voisivat kaapeleita katkomalla aiheuttaa merkittävää haittaa tietoliikenteelle katkomalla kaapeleita tahallisesti, kertoo The Economist. Myös kaapeleissa kulkevan viestiliikenteen tarkkailu saattaisi sabotaasin ohella olla mailta mahdollista.
Merien pohjissa kulkee yhteensä yli 600 tietoliikennekaapelia, joiden yhteenlaskettu pituus on yli 1,4 miljoonaa kilometriä. Pelkästään Eurooppaa ja Amerikkaa yhdistää 17 raskasta tietoliikennekaapelia.
Yli 100 kaapelia vaurioituu vuosittain. Yleisimmin vaurioita aiheutuu alusten ankkureiden raahautuessa merenpohjaa pitkin rannikon lähellä. Ankkureiden aiheuttamien vaurioiden kohdalla voi olla vaikea saada selville, oliko kyse sabotaasista vai vahingosta.
Venäjä on myös kehittänyt syvänmeren sabotaasikykyä. Maalla on syvälle yltävillä meridrooneilla varustettu sabotaasiyksikkö, joka kykenee iskemään vedenalaisiin kohteisiin kaukana rannikolta. Länsimaiden tiedustelupalvelut ovat havainneet Venäjän kartoittaneen kriittistä merenalaista infrastruktuuria vuosien ajan.
Vedenalaisiin kaapeleihin liittyviä ongelmia on myös Aasiassa. Useat Aasian maat on yhdistetty vain muutamilla kaapeleilla.
Yhdysvaltalaisasiantuntijoiden arvioiden mukaan yksi helpoimmista keinoista heikentää Yhdysvaltojen kykyjä sotatilanteessa olisi katkaista Yhdysvaltoja ja sen Aasian liittolaisia yhdistävät kaapelit. Silloin joukot olisivat riippuvaisia hitaammasta ja häirinnälle alttiista satelliittiyhteydestä.
Ilman nettikaapeleita kommunikaatioyhteydet kärsisivät suuresti. Erityisesti Yhdysvaltojen tiedustelukyky heikkenisi. Myös lennokkien käyttö muuttuisi vaikeammaksi, jos nopeaa yhteyttä Amerikan mantereelle ei olisi.
Kiina on Venäjän tavoin harjoitellut kehittänyt kykyjä katkaista merenalaisia kaapeleita.
Jo olemassa olevilla meridrooneilla kaapeleihin iskeminen on huomattavasti helpompaa verrattuna aikaan, jolloin kaapeleiden katkaisemiseen tarvittiin isoja laivoja tai sukellusveneitä.
Rusi-ajatushautomon tutkija Sidharth Kaushalin mukaan kaapeleihin iskeminen on nyt jo pienten valtioiden ulottuvilla. Tarkoin suunnitelluilla iskuilla on mahdollista häiritä huomattavasti suuremman valtion tietoliikennettä.