Taiwanilaispoliitikot ovat varoittaneet, että Kiina tavoittelee Taiwanin saamista haltuunsa vuoteen 2027 mennessä. Näitä pelkoja ei helpota se, että Kiina kasvattaa laivastonsa kokoa ennennäkemättömällä tavalla. Asiasta kertoo Popular Mechanics.
Perinteisesti Yhdysvallat on ollut Tyynenmeren alueen johtava laivastomahti. Nyt Kiina on kuitenkin ottamassa monilla sektoreilla Yhdysvaltoja kiinni.
Mutta miltä maiden välinen voimatasapaino merellä oikeasti näyttää?
Lentotukialukset
Molempien laivastojen iskukykyisimmät alukset ovat lentotukialuksia.
Yhdysvalloilla on yhteensä 11 lentotukialusta, joista kuusi on Tyynellämerellä. Amerikkalaisalukset kantavat mukanaan 70 kappaletta F/A-18- ja F-35 -hävittäjiä, joita täydentävät elektroniseen sodankäyntiin tarkoitetut E/A-18 Growler -hävittäjät, E-2D Hawkeye -tutkakoneet sekä sukellusvenesodankäyntiin tarkoitetut helikopterit.
Kiinalla lentotukialuksia on kolme: Liaoning, Shadong ja Fujian. Näistä Liaoning on neuvostoliittolainen 1980-luvulla rakennettu Kuznetsov-luokan lentotukialus, joka myytiin Kiinalle 2000-luvun taitteessa. Shadong on Kiinassa valmistettu päivitetty versio Liaoningistä, kun taas Fujian on Kiinan uusin ja modernein lentotukialus, joka muistuttaa monin tavoin yhdysvaltalaisia vastineitaan.
Kiinan lentotukialusohjelma on ollut sarja kokeiluja, onnistumisia ja epäonnistumisia. Laivastoasiantuntija Craig Hooper uskookin, että kun Kiina löytää toimivan lentotukialuksen mallin, maa alkaa sarjavalmistamaan niitä.
Vuoteen 2027 mennessä Kiinalla voikin olla jopa 5–6 lentotukialusta. Heikkouksiakin kuitenkin on: Kiinan lentotukialuksilla on kolmannes vähemmän lentokoneita kuin amerikkalaisilla, ja kiinalaislentokoneet ovat myös teknologisesti sekä suorituskyvyltään alkeellisempia.
Risteilijät ja hävittäjät
Molempien maiden laivastojen tärkeimmät työjuhdat ovat hävittäjiä. Ne voivat metsästää sukellusveneitä, suojata lentotukialuksia sekä iskeä ohjuksillaan muihin kohteisiin.
Yhdysvaltain Tyynenmeren laivastolla on vuonna 2027 noin 52 hävittäjää ja risteilijää. Yhdysvaltojen Ticonderoga-luokan risteilijät ovat hävittäjiä suurempia, ja ne pystyvät kantamaan mukanaan jopa 122 ohjusta. 1980-luvulla rakennetut risteilijät lähestyvät kuitenkin elinkaarensa päätä, ja Yhdysvallat on hitaasti siirtämässä näitä aluksia pois käytöstä. Tilalle hankitaan lisää Arleigh Burke -luokan hävittäjiä, jotka kantavat mukanaan vain 80–96 ohjusta. Lisäksi Yhdysvalloilla on muutama Zumwalt-luokan häivehävittäjä.
Kiinan laivastolla arvioidaan vuonna 2027 olevan kahdeksan Renhai-luokan risteilijää, joista jokainen kantaa mukanaan 112 ohjusta, sekä 37 Luyang-luokan hävittäjää, jotka taas kantavat mukanaan 56–64 ohjusta. Kiinalaishävittäjien ohjusmäärä on amerikkalaisverrokeitaan pienempi, jonka lisäksi kiinalaisalusten ase- ja sensorijärjestelmiä ei ole koskaan testattu oikeassa taistelutilanteessa.
Sukellusveneet
Vuonna 2027 Yhdysvaltain Tyynenmeren laivastolta löytynee 23 sukellusvenettä. Näihin lukeutuu ydinvoimalla toimivia Los Angeles-, Seawolf- ja Virginia-luokan hyökkäyssukellusveneitä sekä kaksi Ohio-luokan ohjussukellusvenettä, joista jokainen pystyy kantamaan mukanaan huimat 154 maasta-maahan Tomahawk-ohjusta.
Kiinalta taas löytyy yhteensä 53 sukellusvenettä, joista osa kulkee dieselvoimalla ja osa ydinvoimalla. Kiinalaissukellusveneet ovat teknisesti jäljessä amerikkalaisaluksiin verrattuna, mutta näin ei ole välttämättä enää kovin kauaa. Viime aikoina Venäjä on luovuttanut Kiinalle uusia sotilasteknologioita vastineena logistisesta tuesta Ukrainan sodassa.
– Vuoteen 2027 mennessä Kiina aikoo työskennellä kiihkeästi sisällyttääkseen venäläisen sukellusveneosaamisen osaksi prototyyppi- ja koealuksiaan, Craig tiivistää.
Kokonaiskuva
Vaikka Kiinan laivasto on kooltaan suuri, on Yhdysvalloilla yksi valttikortti: Mahdollisessa sodassa se ei joutuisi taistelemaan Kiinaa vastaa yksin.
Esimerkiksi Japanin itsepuolustusvoimilla on yhteensä 24 hyökkäyssukellusvenettä ja 36 hävittäjää, joista kaksi on käytännössä lentotukialuksia. Etelä-Korealta taas löytyy 23 sukellusvenettä ja 13 hävittäjää, Australialta kolme sukellusvenettä ja kuusi hävittäjää. Alukset käyttävät samoja järjestelmiä kuin Yhdysvallat, ja ne voivat toimia helposti yhteistoiminnassa yhdysvaltalaisalusten kanssa.
Lisäksi Yhdysvaltoja hyödyttää laaja laivastotukikohtien verkosto Tyynenmeren alueella sekä Kiinaa kehittyneempi sotilasteknologia.
Kiinan ainoa liittolainen alueella on Venäjä. Ukrainan sota on heikentänyt maan asevoimia, eivätkä maiden alusten järjestelmät ole yhteensopivia keskenään.
– Venäjä ja Kiina saattavat purjehtia yhdessä, mutta ne eivät taistele yhdessä. Vuoteen 2027 mennessä ne tuskin pystyvät luomaan oikeasti yhteistä sotavoimaa merellä, Craig tiivistää.