Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta If Vakuutuksen tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Vuonna 2024 sähköiset kulkuneuvot tulivat liikennevakuutuksen piiriin, ja If on sen jälkeen vakuuttanut tuhansia yksityiskäytössä olevia laitteita.
– Suurin osa vakuutuksista on ostettu verkkokaupan kautta. Helppo saatavuus on selvästi kiinnostanut asiakkaita. Lisäksi 30 prosenttia on ottanut liikennevakuutuksen lisäksi myös kaskovakuutuksen, mikä kertoo halusta suojata oma kulkuneuvo laajemmin, sanoo Ifin ajoneuvovakuutusten vakuutuspäällikkö Johanna Johansson.
Varkaus on yleisin vahinko
Ifin vakuuttamista laitteista sähköskootterit ovat suosituimpia, ja ne näkyvät myös vahinkotilastoissa eniten liikennevakuutuksesta korvattuina tapauksina.
Tilastojen mukaan turvallisimpia ovat senioriskootterit, joille sattuu suhteessa vähiten vahinkoja. Kaikille sähköisille kulkuneuvoille yleisin vahinko on kuitenkin varkaus.
– Kun laitteella liikkuu, on tärkeää pysäköidä turvallisesti ja käyttää asianmukaista lukitusta, Johansson muistuttaa.
Kaatumiset aiheuttavat henkilövahinkoja
Toiseksi yleisimpiä ovat henkilövahingot. Ifin tilastojen mukaan suurin osa niistä johtuu kaatumisista, jotka aiheuttavat tyypillisesti ruhjeita tai murtumia. Törmäykset muihin ajoneuvoihin tai jalankulkijoihin ovat harvinaisempia.
– Laitteille itselleen sattuu vahinkoja yllättävän vähän. Esimerkiksi ilkivaltaa tai palovahinkoja on raportoitu meille vain vähän, Johansson kertoo.
Vakavimmat vahingot sattuvat sähköpotkulaudoilla. Yksityishenkilöiden sähköpotkulautoja kuitenkin vakuutetaan harvemmin, sillä monet jäävät vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle tai ovat vuokrakäytössä.
Oma laite on tuttu ja turvallinen
Ifin kokemuksen mukaan yksityishenkilöt ajavat omistamillaan laitteilla vastuullisesti.
– Oma laite on tuttu ja sitä osataan käsitellä. Julkisessa keskustelussa esillä olevat onnettomuudet ja häiriöt liittyvät usein vuokrattaviin sähköpotkulautoihin, jotka kuuluvat vuokrayritysten omiin vakuutuksiin, Johansson selittää.
Hän painottaa myös kypärän merkitystä.
– Kypärän käyttöä ei voi vähätellä. Monessa tapauksessa kuljettaja olisi selvinnyt pienemmillä vammoilla, jos hänellä olisi ollut kypärä päässään.
Vinkit turvalliseen liikkumiseen
• Käytä kypärää ja valoja, jotta näyt ja pysyt turvassa.
• Noudata liikennesääntöjä ja huomioi muut liikkujat, erityisesti vilkkailla alueilla.
• Älä aja, jos olet nauttinut alkoholia.
• Lukitse kulkuneuvosi aina, kun se ei ole käytössä – näin ehkäiset varkauksia.
• Huolla kulkuneuvosi säännöllisesti varmistaaksesi sen turvallisuuden ja toimivuuden.
• Tarkista vakuutustarpeesi – Ifin nopea testi auttaa selvittämään, tarvitsetko vakuutuksen.