Venäjä on takavarikoimassa tuhansia koteja Ukrainan rannikkokaupunki Mariupolista paenneilta ukrainalaisilta, kertoo BBC Verify’n tutkimus.
Ainakin 5700 asuntoa on merkitty haltuun otettaviksi, ilmenee kaupungin miehityshallinnon asiakirjoista. Oikeuden päätöksellä on virallistettu noin kuuden sadan asunnon siirto uudelle omistajalle.
Yrittääkseen säilyttää kotinsa ukrainalaisten pitäisi palata kaupunkiin vaarallista reittiä Venäjän kautta, läpäistä tiukat FSB:n turvatarkastukset, ja kohdata monipolvinen byrokratia sekä painostusyritykset hankkia Venäjän passi.
Säädetty uusi laki tekee lisäksi ukrainalaisille vaikeammaksi pitää kiinni omistuksistaan. Asunto määritellään ”vailla omistajaa olevaksi”, jolloin sen voi venäläishallinnon mukaan takavarikoida ja antaa edelleen yksittäiselle ihmiselle. Oikeuksiaan voivat vaatia vain ne, joilla on Venäjän passi.
Suurin osa takavarikoidusta kiinteistöomaisuudesta kuuluu ukrainalaisille, jotka joko pakenivat tai kuolivat Mariupolin piirityksen aikana vuonna 2022. Tuolloin pommituksissa on arvioitu kuolleen yli 8000 ihmistä, mutta Human Rights Watchin mukaan oikea luku on todennäköisesti paljon suurempi.
Takavarikoinnit ovat osa miehittäjän Mariupolissa suorittamaa venäläistämistä, jonka myötä alueelle rakennetaan sotilasrakennuksia sekä nimetään katuja uudelleen Moskovan tahdon mukaisiksi. Satelliittikuvien perusteella alueelle on rakennettu muun muassa laivastoakatemia sekä suuri venäläisten sotamuistomerkki.
Piirityksessä 93 prosenttia Mariupolin kerrostaloista, yli 440, tuhoutui tai vaurioitui. Tämän jälkeen Venäjä on väittänyt rakentaneensa alueelle yli 70 uutta kerrostalokokonaisuutta, mutta asuntopula on silti kova.
BBC:n haastattelema Halyna on yksi noin 350000:sta Mariupolista paenneesta ukrainalaisesta. Halyna kertoo kuulleensa, että hänen kerrostaloasunnossaan asutaan nyt ilman lupaa, ja tulituksessa vaurioituneet ikkunat ja ovet on korjattu. Halyna pelkää menettävänsä kotinsa.
– Tämä on laillistettua omaisuuden varastamista, hän sanoo.
Pavlo, joka ei esiinny oikealla nimellään, puolestaan kertoo, että hänen oli jäätävä Mariupoliin tultuaan venäläissotilaiden ampumaksi. Hän onnistui säilyttämään kotinsa hankkimalla Venäjän passin. Pavlon mukaan kaupungin asukkaiden keskusteluista ”95 prosenttia koskee asuntoja”.
– Säännöt eivät ole selvät, eikä niitä ole julkistettu missään, toteaa Halyna, jonka mukaan ”mikä tahansa ukrainalainen” sisältö esimerkiksi puhelimessa voi nykyään johtaa miehitysalueella syytteeseen.
Moni venäläistämistoimi on mennyt läpi ilman mainittavampaa vastarintaa, mutta BBC:n mukaan asuntokikkailu on herättänyt arvostelua jäljellä olevissa mariupolilaisissa, jotka ovat kiusaantuneet heille tarjotuista asunnoista. Mielenosoituksia leimahti sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin henkilökohtaisesti oli hyväksynyt järjestelmän joulukuussa.
Edinburghin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Nehal Bhuta toteaa, että omaisuuden takavarikot ovat laittomia, sillä ne ovat seurausta siitä, että Venäjä liitti osan ukrainalaisalueista laittomasti itseensä Moskovan parlamentin siunauksella vuonna 2022.