Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään tiistaina 5. marraskuuta. AFP / LEHTIKUVA / ELIJAH NOUVELAGE

Näin Nordea arvioi USA:n presidentinvaalien vaikutuksia taloudelle

Kauppasota ja inflaatiopelot voivat muuttaa Euroopan korkonäkymää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Globaali kauppasota ja uudet inflaatiopelot voisivat muuttaa myös Euroopan korkonäkymää, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich maanantaina pankkikonsernin järjestämässä Yhdysvaltain presidentinvaaleja käsittelevässä tilaisuudessa.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on väläytellyt 10 prosentin tulleja kaikille tuontituotteille ja 40-60 prosentin lisätulleja kiinalaisille tuotteille.

– Jos Trump nostaisi yleisesti tuontitulleja, sillä olisi maailmankaupalle huomattavia haittavaikutuksia. Lähtökohta on se, että merkittäviltä osin maksaja näille olisi yhdysvaltalainen kuluttaja.

Von Gerich muistuttaa, että Yhdysvaltain finanssipolitiikka on nyt ollut huomattavasti kevyempää kuin ennen Trumpin ensimmäistä presidenttikautta, joten hänellä ei ole samanlaista finanssipoliittista pelivaraa kohentaa taloutta.

– USA:n julkinen talous velkaantuu huimaa vauhtia. Varmaankaan Trumpilla ei tulisi olemaan vapaita käsiä kasvattaa vajetta samalla tavalla kuin nähtiin vuoden 2017 veronalennuspaketilla. Tämä rajaa talouskasvun piristysruisketta, jota Trump voisi antaa veronalennuksilla, von Gerich arvioi.

Trump on ilmoittanut jatkavansa ensimmäisellä kaudella tekemiään veronkevennyksiä henkilöverotuksen osalta, kun merkittävä osa niistä erääntyy ensi vuoden aikana.

Yhdysvaltojen työmarkkina on lähellä täystyöllisyyttä. Jos tuleva presidentti tekisi politiikkaa, jossa olisi tulleja, tiukempia maahantulorajoituksia ja kevyen finanssipolitiikan jatkoa, inflaatioriski voisi jälleen nostaa päätään uudelleen, von Gerich arvioi.

– Perusskenaariomme on, että Trumpin politiikassa olisi kasvua jarruttavia tekijöitä ja inflaatiota nostavia tekijöitä. Yhdysvaltain mittava julkinen velkaantuminen tulisi jatkumaan Trumpin johdolla, von Gerich analysoi.

Mikäli demokraattien ehdokas Kamala Harris voittaa vaalit, eikä hänellä olisi kongressin tukea takanaan, niin Harrisin agendalla olevista asioista voisi toteutua jossain määrin esimerkiksi hintasääntelyn lisääminen, arvioi Nordean ekonomisti Kristian Nummelin.

Harris jatkaisi vanhoja lisäveronalennuksia vain osittain, mikä kiristäisi jonkin verran finanssipolitiikkaa yksittäisenä toimena. Harris on ehdottanut myös yritysverotuksen kiristämistä, joka olisi Nummelinin mukaan kasvulle negatiivinen toimi, josta myös markkinat saattavat pelästyä.

Kautta linjan Harrisilla on ohjelmassaan hieman enemmän sosiaaliturvan parannuksia ja tukitoimia ensiasunnon ostajille.

– Harrisin politiikasta ei kauttaaltaan tulisi talouskasvulle suurta ajuria. Velkaantuminen tulee varmasti jatkumaan myös Harrisin presidenttinä ollessa, Nummelin arvioi.

Kauppasota Kiinan kanssa voi nopeasti nousta agendalle varsinkin Trumpin voittaessa.

– Jos Trump valitaan, sitä voidaan alkaa toteuttaa nopeasti. Vaikka tiukka Kiina-politiikka on jatkunut (Joe) Bidenin kaudella, niin Trumpin tapa tehdä Kiina-politiikkaa antamalla tempoilevia lausuntoja mediassa tuo tempoilevuutta markkinoille, joka kasvattaa epävarmuutta. Harrisin Kiina-politiikasta ei hirveästi tiedetä, mutta todennäköisesti se jatkaisi Bidenin linjaa. Epävarmuus on dollarille positiivista, von Gerich arvioi.

Nummelin arvioi, että Trumpin voitto suosisi dollaria.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu muistuttaa, että Trumpin politiikka aiheuttaa epävarmuutta myös Euroopalle.

Trump on luvannut lopettaa Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa, mikä ei ole helppo tehtävä.

– Kokonaisuudessaan turvallisuuspoliittinen tilanne voi vaikuttaa siihen, mitä ihmiset ajattelevat inflaatiosta ja energiaturvallisuudesta ja sitä kautta, miten uskalletaan investoida tai kuluttaa, Koivu arvioi vaikutuksia.

Jos Trump toteuttaisi tullejaan ja jonkinlainen kauppasota syntyisi, EU vastaisi von Gerichin mukaan näihin toimiin jollain tavalla, koska Euroopan keskuspankki näkisi tällaisen ympäristön ensi sijassa inflaatioriskinä.

– Geopolitiikassa on suuria kysymyksiä. Jos tähän päälle tulisi vielä jonkinlainen energiasokkikin, niin tästä on helppo tehdä sellaisia skenaarioita, joissa EKP:n koronlaskut voisivat pysähtyä tai jouduttaisiin miettimään jossakin vaiheessa korkojen nousua. Kaikki nämä toimet olisivat Euroopan kasvun näkökulmasta negatiivisia. Paras mitä (uudelta presidentiltä) voidaan toivoa on, että tulisi jonkinlaista jatkuvuutta ja epävarmuuden pienenemistä, mutta eurotalouden kannalta riskit ovat selkeästi kallellaan alasuuntaan, von Gerich tiivisti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)