Suomen inflaatio painui tammikuussa 0,7 prosenttiin. Tästä huolimatta joidenkin hyödykkeiden hinnat ovat vuoden alussa nousseet selvästi.
Esimerkiksi terveyskeskus- ja poliklinikkamaksut sekä lääkärien vastaanottokäynnin hinnat nousivat keskimäärin 29 prosenttia joulukuusta tammikuulle, kirjoitetaan Tilastokeskuksen Tieto&trendit -artikkelissa.
Kuukausitasolla poliklinikkamaksuissa nousua oli eniten, 44 prosenttia. Vastaavasti ulkomaan lentoliikenteen hinnat laskivat joulukuulta tammikuulle lähes neljänneksen.
Suklaan ja kahvin hinnat ovat nousseet muita elintarvikkeita enemmän sekä vuosi- että kuukausitasolla. Suklaa on kallistunut vuodessa 25 prosenttia (kuukausimuutos joulukuusta 22,5 prosenttia) ja kahvi 20 prosenttia (joulukuusta 17,5 prosenttia).
Kahvin hinta nousi reilummin jo viime kesäkuussa ja suklaan elo-syyskuussa. Joulumyyntiin molempien hinnat putosivat ja ovat nyt sieltä palautuneet syksyn tasolle, Tilastokeskus muistuttaa.
Tammikuussa väkevien alkoholijuomien osalta valmisteveroa nostettiin. Arvonlisävero laski 25,5 prosentista 14 prosenttiin vauvan vaippojen, kuukautishygieniatuotteiden ja inkontinenssisuojien osalta. Lisäksi 10 prosentin arvonlisäverokannan omaavien tuotteiden ja palveluiden – pois lukien sanoma- ja aikakausilehdet – verokanta nostettiin 14 prosenttiin.
Viimeisen kahdentoista kuukauden aikana tehtyjen hyödykeveromuutosten yhteisvaikutus kuluttajahintoihin oli Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 0,9 prosenttiyksikköä.
Väkevien alkoholijuomien osalta veromuutosten yhteisvaikutus oli vuodessa 1,9 prosenttiyksikköä, sisältäen syyskuun yleisen alv-korotuksen 25,5 prosenttiin sekä tammikuun valmisteveron korotuksen.
Kymmenen prosentin arvonlisäveron nosto 14 prosenttiin vaikutti muun muassa lääkkeiden, liikenteen kuljetuspalveluiden, kulttuuripalveluiden, kirjojen ja majoituspalveluiden kuluttajahintoihin keskimäärin 3,6 prosenttiyksikön verran. Tilastokeskuksen mukaan näyttää siltä, että veronkorotus on mennyt suoraan hintoihin.