Teknologiateollisuuden omat suorat päästöt ovat vähentyneet 7 prosenttia ja fossiilisten polttoaineiden vuosittainen käyttö 11 prosenttia muutamassa vuodessa., LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Näin paljon päästöjä Suomen suurin vientiala on vähentänyt parissa vuodessa

Teknologiateollisuus ry julkaisi keskiviikkona vähähiilisyystiekartan alan päästövähennyksistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teknologiateollisuuden toimialalla on saavutettu muutamassa vuodessa merkittäviä päästövähennyksiä, ilmenee Teknologiateollisuus ry:n keskiviikkona julkaisemasta vähähiilisyystiekartasta.

Tiekartan mukaan toimialan omat suorat päästöt ovat vähentyneet 7 prosenttia ja fossiilisten polttoaineiden vuosittainen käyttö on laskenut 11 prosenttia vuonna 2020 julkaistun edellisen raportin jälkeen.

Teollisuudessa käytetyn ostoenergian päästöt ovat laskeneet 45 prosenttia.

Teknologiateollisuuden tarkastelussa on mukana koko toimialan arvoketjujen päästöt. Raportin on laatinut Gaia Consulting Oy.

Samassa ajassa teknologiayritysten liikevaihto on kasvanut 43 prosenttia.

– Teknologiateollisuus julkaisi ensimmäisen vähähiilisyystiekarttansa kesällä 2020. Tuolloin viesti oli, että toimiala pystyy vähentämään päästöjä huomattavasti vuoteen 2035 mennessä. Nyt ollaan hyvässä vauhdissa, koska päästövähennykset ovat olleet merkittäviä jo neljässä vuodessa. Hyvä uutinen on, että yritysten liikevaihto on kasvanut ilman fossiilisten polttoaineiden käytön lisäämistä, kertoo energia- ja ilmastopolitiikasta vastaava johtaja Annukka Saari tiedotteessa.

Teknologiateollisuus muistuttaa, että erityisesti suomalaisten johtavien teknologiayritysten energiatehokkaat, uusiutuvia raaka-aineita hyödyntävät ratkaisut sekä vähähiiliset materiaalit ovat merkittävässä roolissa globaalien päästöjen vähentämisessä, koska asiakkaiden käyttämä energia tuotetaan vielä fossiilisilla polttoaineilla.

– Valtaosa toimialan epäsuorista päästöistä syntyy vielä sellaisesta toiminnasta, joka ei ole suomalaisen toimittajan tuotteista tai palveluista johtuvaa tai niiden hallittavissa. Suomessa syntyvien epäsuorien päästöjen osuus on todella pieni, koska uusiutuvan sähkön osuus sähköverkossa on jo yli 90 prosenttia, Saari toteaa.

Teknologiateollisuuden vuotuiset hiilidioksidipäästöt koko globaali arvoketju mukaan lukien ovat 29 miljoonaa hiilidioksiditonnia, mutta sen globaalien päästövähennysten potentiaali on raportin mukaan 75 miljoonaa hiilidioksiditonnia.

– Erityisesti vedyn ja vetyjalosteiden käyttöönotolla on huomattavia vaikutuksia päästöjen vähentämisessä. Terästeollisuutta uudistetaan vetyteknologian avulla, ja näillä toimilla voidaan saavuttaa koko Suomen päästöistä jopa kymmenen prosentin vähennysmahdollisuus. Kansallisten toimien lisäksi Suomi tavoittelee Euroopan johtavaa asemaa vetytaloudessa läpi koko arvoketjun. Tämä vaatii vielä merkittäviä investointipanostuksia sekä vedyn että vähähiiliseen sähkön tuotantoon, Saari muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)