Borrelioosiepäilyn aiheuttanut vaeltava punoitus naisen sääressä. Borrelioosi on puutiaisen levittämän Borrelia-bakteerin aiheuttama infektio, joka voi harvoin tarttua myös paarmojen tai muiden pistävien tai purevien hyönteisten kautta. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Näin poistat punkit oikein

Purema ei yleensä ole vaarallinen, mutta kiinnittynyt punkki tulee irrottaa iholta mahdollisimman pian.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mitä lyhyemmän aikaa punkki ehtii olla kiinnittyneenä, sitä pienempi riski punkin levittämille taudeille on. Siksi kiinnittynyt punkki tulee poistaa iholta mahdollisimman pian, tiedottaa Yliopiston Apteekki.

Punkit levittävät erilaisia tauteja, joista ihmiselle vakavia ovat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus.

Ennen punkin irrottamista kädet on pestävä huolellisesti. Punkin irrottamisen kannattaa käyttää kapeakärkisiä pinsettejä, punkkipihtejä, -rautaa tai -lassoa.

– Tartu pinseteillä punkkiin mahdollisimman läheltä ihon pintaa ja poista punkki hitaasti vetämällä. Älä kierrä, vaan vedä tasaisesti suoraan ylöspäin välineen ohjeen mukaisesti. Kun punkki on irrotettu, puremakohta kannattaa puhdistaa desinfiointiaineella, apteekinhoitaja Hanna Forsberg Yliopiston Apteekista sanoo.

Puremakohtaa kannattaa seurata tulevien viikkojen ajan. Jos puremakohtaan ilmestyy halkaisijaltaan yli viiden senttimetrin rengasmainen ihottuma, on hakeuduttava lääkäriin mahdollisen borrelioositartunnan varalta.

Myös jos punkin pureman jälkeen ilmaantuu kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelsärkyä tai väsymystä ja huimausta, on syytä hakeutua lääkäriin.

Oikeanlainen vaatetus auttaa suojautumaan

Helpointa punkeilta on suojautua kiinnittämällä huomiota pukeutumiseen. Kun ulkoilee alueilla, joissa punkkeja esiintyy, kannattaa käyttää pitkähihaista paitaa ja pitkiä housuja. Vaaleista vaatteista punkki on helpompi erottaa kuin tummista.

– Kodin lääkekaappiin tai mökille voi myös varata iholle levitettävää punkkikarkotetta. Karkotetta käytettäessä pitää aina tarkistaa annosteluohje eri ikäisille ihmisille, Forsberg neuvoo.

Ulkoilun jälkeen kannattaa tehdä punkkitarkastus. Näin mahdolliset punkit eivät ehdi kiinnittyä ihoon pitkäksi aikaa.

– Tarkasta huolellisesti ainakin kainalot, nivuset, päänahka, korvantaukset, vatsa, selkä ja polvitaipeet. Iholla kiinni olevat punkit saattavat muistuttaa luomia ja siksi jokainen ihon tumma kohta kannattaa käydä tarkasti läpi, Forsberg opastaa.

Myös lemmikin turkki on syytä käydä ulkoilun jälkeen läpi tiheällä kammalla tai sormilla tunnustellen. Lemmikkeihin punkit tarttuvat useimmiten päähän, niskaan, kaulaan tai rintaan.

Punkkien välttämiseksi koirat ja kissat kannattaa suojata jo keväällä punkkikarkotteella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)