Tietoturvayhtiö Bitdefender varoittaa yleisimmistä Whatsapp- huijauksista, joilla ihmisiltä yritetään kalastella rahaa.
Yksi yleisimmistä tavoista on esittää hädässä olevaa perheenjäsentä tai sukulaista, joka tarvitsee ripeästi rahaa. Henkilö saattaa esimerkiksi väittää, että on hukannut oman puhelimensa. Näissä tapauksissa saatetaan hyödyntää tekoälyä esimerkiksi Deepfake-äänen muodossa, jolloin ääniviestissä jäljitellään tarkasti todellisen henkilön ääntä.
Joissakin tapauksissa soittaja esiintyy jonakin henkilönä ja vain pyrkii keräämään puhelun vastaanottajalta arkaluontoisia henkilötietoja, ja esittelee mahdollisia sijoitusvaihtoehtoja.
Kyberrikollinen saattaa myös tekeytyä jonkin oikean tai oikealta kuulostavan yrityksen tai tahon edustajaksi kertoen vastaanottajalle, että hän on voittanut jonkin palkinnon. Viestin yhteydessä on linkki, jota painamalla vastaanottaja tarjoaa huijaajalle mahdollisuuden kerätä tietoja erinäistä hyötykäyttöä varten.
Hyvin yleinen tapa on myös markkinoida varsin aidolta näyttävän tilin kautta jotakin Whatsappin ”uutta” versiota, kuten gold-versiota, joka olisi mahdollista ottaa käyttöön. Linkkiä seuraamalla huijaaja pääsee puhelimen tietoihin käsiksi ja voi jopa saada henkilön puhelimen hallintaansa, niin, että viestien lähettäminen henkilön kontakteille on mahdollista.
Yleisiä tapoja on myös esiintyä Whatsapp- tukikeskuksen edustajana, jolloin pyydetään henkilöä tunnistautumaan ja todentamaan henkilöllisyytensä. Häneltä saatetaan pyytää vaikka pankkikortin tietoja.
Tämän lisäksi yhteydenottaja saattaa pyrkiä luomaan jonkinlaisen romanttisen tai muuten ystävällisen yhteyden, jonka avulla hän voi mahdollisesti saada rahaa houkuttelemalla henkilön käyttämään esimerkiksi kryptovaluutta-alustoja.
Usein lähestytään myös työtarjousten avulla, joissa luvataan mukavia työtunteja ja rahaa tietyistä tehdyistä tehtävistä, mutta todellisuudessa tarkoitus on huijata rahaa.
Parhaiten huijauksilta välttyy olemalla tarkkana ja kyseenalaistamalla tuntemattomasta numerosta saadun viestin todenperäisyyden. Erityisesti rahapyyntöihin ja omituisiin linkkeihin on syytä suhtautua varauksella.