Ledien sininen valo heikentää unenlaatua, mutta uuden tutkimuksen mukaan valolla saattaa olla myös muita negatiivisia vaikutuksia. Erityisen suuren uhan muodostavat älypuhelimet. Asiasta kertoo BBC Earth.
Kun led-valot alkoivat yleistymään 1990-luvulla, löysivät tutkijat samaan aikaan myös silmän verkkokalvon tappisoluista väriaine melanopsiinia. Se auttoi tutkijoita ymmärtämään, miten valo pääsee silmän sisälle.
Melanopsiinia sisältävät solut ovat erittäin arkoja siniselle valolle, ja melanopsiini on taas oleellisessa osassa unirytmin muodostumisessa. Samalla sininen valo heikentää nukahtamiseen vaikuttavan melatoniinin tuotantoa.
Melatoniinin puutteen on taas arvioitu olevan yhteydessä uniongelmiin, jotka johtavat heikentyneeseen elämänlaatuun ja korkeampaan sairastumisalttiuteen.
Tutkijat uskovat myös, että sinisillä led-valoilla saattaa olla yhteys myös mielenterveysongelmiin. Psykiatrian apulaisprofessori John Gottliebin mukaan valolla saattaa olla yhteys jopa kaksisuuntaisen mielialahäiriön maanisiin oireisiin.
– Olin jo selvästi nähnyt, että kirkasvalohoidosta oli erittäin paljon hyötyä masennuksesta kärsiville potilaille. Myöhemmin ymmärsin myös, että liiallisella ja huonosti ajoitetulla altistuksella valolle voisi olla negatiivisa vaikutuksia manian oireisiin sekä unirytmiin, Gottlieb kertoo.
Erityisen alttiita led-valon vaikutuksille ovat nuoret, jotka ovat usein myös älypuhelinten aktiivikäyttäjiä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet selvän yhteyden älylaitteiden käytön ja nuorten uniongelmien välillä.
– Älypuhelimet muodostavat suuremman terveysuhan, sillä ne ovat niin yleisiä, Gottlieb tiivistää.
Tutkijoiden mukaan älypuhelimia ei kannattaisikaan käyttää puolta tuntia ennen nukkumaanmenoa. Uusien havaintojen myötä kannattaa harkita myös entistä tarkemmin, hyödynnetäänkö mielenterveys- ja uniongelmien hoidossa älypuhelinsovelluksia.
Älypuhelimet eivät ole kuitenkaan ainoa sinisen valon lähde. Esimerkiksi katuvaloja on vaihdettu viime vuosikymmeninä keltaisista suurpainenatriumlampuista sinisiksi led-valoiksi. Yhdessä muiden led-valojen kanssa nykyihminen altistuukin siniselle valolle enemmän kuin koskaan.
– Katuvalot eivät ole harmittomia, ja yhdessä muiden yöajan valolähteiden […] kanssa ne aiheuttavat valosaastetta, jolle altistumme yhä enemmän ja enemmän, Gottlieb varoittaa.