Hyökkäys Ukrainaan ajoi Venäjän kiinteistömarkkinat ahdinkoon, kirjoittaa Dagens Nyheter. Kiinteistöjen hinnat ovat laskeneet rajusti viimeisen vuoden aikana, mutta koronnostojen takia harvalla venäläisellä on enää varaa asuntolainaan. Sodan sytyttyä Venäjän keskuspankki on nostanut ohjauskoron 7,5 prosenttiin, jolloin lainojen korot ovat kohonneet useimmilla pankeilla tätä huomattavasti enemmän.
Alkuvuodesta julkaistujen tilastojen mukaan asuntojen hinnat ovat laskeneet Venäjällä keskimäärin kymmenen prosenttia, mutta Moskovassa ja Pietarissa pudotus on ollut tätä jyrkempi.
– Täällä Pietarissa hinnat ovat laskeneet 30 prosentilla, Moskovassa 40 prosentilla. Olen yrittänyt myydä 30 miljoonan ruplan taloa Pietarin ulkopuolella. Ostajia ei ollut. Pudotimme hintaa 22 miljoonaan, mutta vieläkään tarjouksia ei tule, sanoo DN:n haastattelema pietarilainen kiinteistövälittäjä.
Arvokiinteistöjen myyminen on haastavinta, sillä ”kenelläkään ei ole nyt rahoja joita sijottaa”, hän sanoo.
Venäjällä harvaa puhuu kuitenkaan Ukrainan sodan vaikutuksista, vaan keskusteluissa viittataan ympäripyöreämmin ”geopoliittiseen tilanteeseen”.
DN kävi tutustumassa tilanteeseen Pietarin raharikkaiden suosimalla Kivisaarella, eli Kamennyj ostrovilla. Tämän Nevan saaren huvilanomistajiin lukeutuu suuri osa presidentti Vladimir Putinin lähipiiristä, mukaan lukien myös suomalaiselle tutut oligarkit Gennadi Timtshenko ja Arkadi Rotenberg. DN:n mukaan myös Putinille itselleen on aikoinaan kaavailtu residenssiä saarelle.
Nyt useampi loistohuvila on saarella kaupan. Pienoispalatsien arvo on romahtanut, ja varakkaat venäläiset yrittävät nyt epätoivoisesti vetää omaisuuksiaan pois kotimaastaan. Kiinteistövälittäjän mukaan osa hänen ulkomaille siirtyneistä asiakkaistaan ei uskalla palata Venäjälle, mutta samalla talon myyminen ilman venäläistä valtakirjaa ei ole mahdollista.
Artikkelissa Kivisaarta luonnehditaan suljetuksi ”venäläisen yläluokan reservaatiksi”. Saaren huvilat ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita, mutta monet ovat ränsistyneitä. Pietarilaiset ovat myös nousseet barrikadeille vastustamaan koko saaren muuttamista ”aidatuksi asuinalueeksi”. Vaikka miljonääriasukkaat ovatkin nyt jättämässä saaren, ei vanhaa Pietaria vaaliva järjestöaktiivi Aleksandr Kononov suhtaudu tulevaisuuteen sen valoisammin.
– Ihannemaailmassa kaikki muurit ja aidat purettaisiin ja saaresta tehtäisiin ulkoilmamuseo. Mutta en usko että Venäjän valtio on hankkimassa takaisin kaikkia näitä rakennuksia.