Monet lääkärit ja tutkijat ovat varoittaneet viime aikoina lisääntyneen matkailun vauhdittavan tulevan talviepidemian leviämistä.
Terveysviranomaiset ovat tarkkailleet koronan ohella muun muassa influenssan ja RS-viruksen uutta aaltoa.
Kalifornian yliopiston infektiotautien asiantuntija Peter Chin-Hong sanoo New York Times -lehdelle, että matkailuun liittyvää riskiä voi vähentää kohtuullisen vähällä vaivalla. Suunnitelmissa olisi syytä huomioida perheen haavoittuvin jäsen, sillä vakavan taudinkuvan riski on suurempi ikääntyneille ja perussairauksista kärsiville.
Cleveland Clinic -sairaalan keuhkolääkäri Joseph Khabbazan mukaan merkittävin yksittäinen suojatoimi on tehosterokotteen ottaminen. Päivitetyt koronarokotteet suojaavat paremmin uusia viruskantoja vastaan.
Yhdysvalloissa niitä tarjotaan kaikille yli 5-vuotiaille, mutta Suomessa vain yli 65-vuotiaille tai riskiryhmiin kuuluville. Rokote suositellaan annettavaksi pääasiassa marras-joulukuussa yhtä aikaa influenssarokotteen kanssa.
Valkoisen talon korona-asiantuntija Ashish Jha on kehottanut amerikkalaisia ottamaan koronan tehosterokote lähiviikkoina, jotta suojavaikutus olisi vahva kiitospäivän kokoontumisten aikana marraskuun loppupuolella. Siitä ei ole hyötyä koronan äskettäin sairastaneille.
– Silloin vasta-aineesi vain popsivat tehosteen saman tien, Peter Chin-Hong toteaa.
Ennen matkustamista ja perhekokoontumisia olisi syytä tarkkailla kipeän kurkun, tukkoisuuden, yskän, väsymyksen, päänsäryn ja lihaskivun kaltaisia oireita. Uusi BA.5-viruskanta aiheuttaa aiempaa harvemmin haju- ja makuaistin katoamista.
Sen itämisaika on lyhyempi, eli oireet ilmaantuvat yleensä parin päivän sisällä infektiosta. Riskiä voi vähentää tekemällä pikatesti ennen riskiryhmään kuuluvien tapaamista.
Osa asiantuntijoista on suositellut ”minikaranteenia” eli altistumisten vähentämistä ennen lomamatkailua. Tartuntariskiä voi vähentää käyttämällä FFP2-maskia ja tehostamalla sisätilojen ilmanvaihtoa tuuletuksen tai HEPA-filtterien käytön avulla.