Ukraina on hyödyntänyt uudenlaisia taistelurobotteja venäläisiä vastaan, kertoo Ukrainan valtiollinen United24 -media.
Hiljattain uutisoitiin ukrainalaisjoukkojen tehneen historian tiettävästi ensimmäisen hyökkäyksen, joka toteutettiin pelkästään drooneilla ja taisteluroboteilla. Operaatiosta oli vastuussa Hartiana tunnettu Ukrainan kansalliskaartin 13. prikaati, joka on vastuussa noin 16 kilometrin pituisen rintamalohkon puolustamisesta Pohjois-Ukrainassa.
Hyökkäyksen tavoitteena oli mahdollistaa ukrainalaisjoukkojen eteneminen, pakottaa venäläiset uudelleenjärjestelemään joukkonsa, tuhota kriittisiä kohteita ja esteitä sekä harjoitella taisteluyksiköiden ja päämajan välistä koordinaatiota.
Operaation suunnitteluun osallistui koodinimeä Šuhai käyttävä 32-vuotias upseeri. Hänen mukaansa taistelurobottien käyttö on harvinaista, joten se säikäytti vihollisen pahanpäiväisesti.
– Salakuunneltujen viestien mukaan he olivat paniikissa. Etenkin vihollissotilaat yllättyivät pahasti, Šuhai kertoo.
Operaatiota harjoiteltiin tarkkaan. Ensin hyökkäys suunniteltiin taistelukentästä tehtyä virtuaalimallia apuna käyttäen. Tämän jälkeen harjoituskentällä testattiin, selviäisivätkö robotit vaadituista liikkeistä.
Hartia ei ole paljastanut, kuinka monta robottia hyökkäykseen osallistui. Luvun arvioidaan kuitenkin olevan ”useita tusinoita”.
Venäläisten asemiin iski lopulta maata pitkin kulkevia räjähtäviä kamikaze-robotteja, telaketjujen varassa kulkevia konekiväärillä varustettuja taistelurobotteja, raskaita lentäviä pommidrooneja sekä erilaisia lentäviä tiedusteludrooneja.
Operaation suunnitteluun osallistunut ylikersantti Pan kertoo, että jokaisella operaation osalla oli tärkeä rooli.
– Tehtävä oli tehdä miehittäjien päivästä paljon surkeampi, Pan tiivistää.
Jotain ukrainalaisten kekseliäisyydestä kertoo se, että kaikki operaatiossa käytetyt robotit on suunniteltu ja valmistettu Ukrainassa. Maa onkin hyödyntänyt robotteja taidokkaasti, muokaten niitä tarpeen mukaan erilaisiin tarkoituksiin.
Ukrainalta löytyykin muun muassa konekivääri-, pommi- ja liekinheitinrobotteja taistelutarkoituksiin, hinausrobotteja logistiikkatarkoituksiin sekä tukirobotteja haavoittuneiden evakuointiin, miinojen asentamiseen tai raivaamiseen sekä elektroniseen sodankäyntiin.
Venäläiset yrittivät pysäyttää Hartian hyökkäyksen kranaateilla, drooneilla ja pommeilla, tuloksetta. Robotit saavuttivat ja tuhosivat kohteensa, prikaati onnistui etenemään ja vihollinen joutui järjestämään joukkonsa uudelleen.
Hyökkäystä hankaloitti kuitenkin luontoäiti.
– Yksi kamikazedrooneistamme juuttui mutaan matkalla kohteeseensa, Šuhai kertoo.
Vaikea maasto ja heikot tietoliikenneyhteydet ovatkin tällä hetkellä suurimmat esteet taistelurobottien laajemmalle käytölle. Hartian sotilaiden mukaan roboteilla on tästä huolimatta yksi merkittävä etu sotilaisiin verrattuna.
– Ne ovat vain kokoelma johtoja, mikropiirejä, moottoreita ja akkuja. Kun se tuhoutuu, voimme ottaa käyttöön uuden. Jos menetämme ihmisen, se on taas valtava tragedia, Pan muistuttaa.