Keski-Norjan vuorien uumeniin on sijoitettu aseita ja kalustoa lähes 4 600 Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaalle. Vankat kallioseinämät suojaisivat kätköjä myös ydinasehyökkäykseltä.
– On melko hurjaa astua näihin luoliin ensimmäistä kertaa. Näkymä on kuin scifistä. Materiaalin sijoittaminen luoliin on järkevää, sillä muuten meidän täytyisi rakentaa alueelle valtavia varastorakennuksia. Kun kiveen räjäyttää tunnelin, se kestää lähes ikuisesti, majuri Thomas Stona toteaa Stars and Stripesille.
Amerikkalaissotilaat kuvailevat paikkaa ”jäätyneeksi helvetiksi” jo senkin vuoksi, että parakit sijaitsevat Hell-nimisen kylän liepeillä.
Tunnelijärjestelmä otettiin käyttiin kylmän sodan aikana 1980-luvun alussa. Nato olisi voinut reagoida konfliktitilanteessa nopeammin, jos kalusto sijoitettaisiin paikalle etukäteen.
– Materiaalin siirtäminen Yhdysvalloista olisi kestänyt viikkokausia, Stona toteaa.
Materiaalin määrä on vaihdellut suuresti viime vuosikymmenten aikana. Irakin sodan aikana keväällä 2003 suuri osa luolien kalustosta lähetettiin Lähi-itään keväällä 2003 Irakin sodan yhteydessä. Luolia alettiin jälleen täyttää vuoden 2005 tienoilla.
Luolien sisällä on pitkiä rivejä LAV-25-panssariautoja, M1A1 Abrams -panssarivaunuja, 155 millimetrin tykkejä sekä kylmiin olosuhteisiin tarkoitettuja varusteita.
– Luolat ovat siistejä ja järjestelmällisiä. Mekaanikon unelma, kersantti Peter Goodwin Jr. pohtii.
Neuvostoliiton kaaduttua Yhdysvallat harkitsi luolista luopumista, mutta Norjan valtio lupautui maksamaan niihin liittyvät kustannukset.
– Luolat kuvaavat myös maidemme suhdetta. He saavat amerikkalaissotilaita turvakseen ja me säästämme varastoinnin kustannuksissa, Stona toteaa.