Näin vasemmisto ja vihreät itse käyttävät vihervasemmisto-sanaa

Ilmauksen väitettiin kuuluvan äärioikeistolaiseen kielenkäyttöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilän puheessaan käyttämä vihervasemmisto-ilmaus sai yllättäen kovaa kritiikkiä vihreiltä ja vasemmistolta. Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kutsui termin käyttöä ”todelliseksi rimanalitukseksi pääministeriltä”.

– Näin normalisoidaan äärioikeiston kielenkäyttöä, Li Andersson tviittasi.

Hän jakoi tviitissään tviitin, jossa todetaan, että pääministeri on omaksunut ongelmitta vihervasemmisto-termin, ”jonka alkuperä on oikeistopopulistisessa viholliskuvastossa”.

Vihreiden kansanedustaja ja entinen ministeri Ville Niinistö totesi, että kyse on alkujaan äärioikeiston keksimästä vähättelevästä nimittelystä.

Vihervasemmisto-sana herätti tämän jälkeen runsaasti keskustelua twitterissä. Moni on huomioinut, että vasemmistolaiset ja vihreät toimijat käyttävät syytöksistä huolimatta sanaa varsin vapaasti itsekin.

Verkkouutiset keräsi joitain esimerkkejä.

Esimerkiksi Li Andersson on jakanut aiemmin siteeraten Ylen jutun, jonka otsikko kuului ”vihervasemmisto rajoittaisi työviestien tulvaa, porvareilta tiukka ei”. Andersson on niin ikään jakanut tästä löytyvän vasemmistopoliitikon blogin, jossa vihervasemmisto-sanaa käytetään runsaasti.

Vasemmisto-opiskelijat ry luonnehti itseään aiemmin twitterissä ”vihervasemmistolaiseksi opiskelijajärjestöksi”. Nykyisin järjestö käyttää ilmausta ”punavihreä”.

Vihervasemmisto-sana on löytänyt tiensä myös muun muassa vihreiden äänenkannattajan Vihreän Langan ja SDP:n äänenkannattajan Demokraatin otsikoihin.

Li Andersson selitti kantaansa myöhemmin twitterissä kertomalla, että sana on osa perussuomalaisten puheenjohtajan ”Jussi Halla-ahon ja kumppaneiden luomaa narratiivia”.

Puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio vastaa Li Anderssonille, että sanat yleistyvät, jos niitä käytetään neutraalisti.

–  Jos ihmiset puhuvat itsestään ”suvakkeina” ja vihervasemmistolaisina, näitä sanoja ei koeta ongelmallisina. Se voi olla jopa strategia: neutralisoidaan termit. Toinen vaihtoehto on päättää, että joitakin käsitteitä ei käytetä, Mustakallio toteaa.

Li Andersson vastaa, ettei tunne ketään, joka puhuisi itsestään neutraalissa mielessä ”suvakkina”. Hän toteaa myös, että oppositio käyttää vihervasemmisto-sanaa hyvin vähän.

– Kaikki käsitteet ei missään mielessä ole mahdollista neutralisoida, varsinkin jos ihmiset joihin ne viittaa eivät itse niitä käytä, Andersson sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)