Pääministeri Juha Sipilän puheessaan käyttämä vihervasemmisto-ilmaus sai yllättäen kovaa kritiikkiä vihreiltä ja vasemmistolta. Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kutsui termin käyttöä ”todelliseksi rimanalitukseksi pääministeriltä”.
– Näin normalisoidaan äärioikeiston kielenkäyttöä, Li Andersson tviittasi.
Hän jakoi tviitissään tviitin, jossa todetaan, että pääministeri on omaksunut ongelmitta vihervasemmisto-termin, ”jonka alkuperä on oikeistopopulistisessa viholliskuvastossa”.
Vihreiden kansanedustaja ja entinen ministeri Ville Niinistö totesi, että kyse on alkujaan äärioikeiston keksimästä vähättelevästä nimittelystä.
Vihervasemmisto-sana herätti tämän jälkeen runsaasti keskustelua twitterissä. Moni on huomioinut, että vasemmistolaiset ja vihreät toimijat käyttävät syytöksistä huolimatta sanaa varsin vapaasti itsekin.
Verkkouutiset keräsi joitain esimerkkejä.
Esimerkiksi Li Andersson on jakanut aiemmin siteeraten Ylen jutun, jonka otsikko kuului ”vihervasemmisto rajoittaisi työviestien tulvaa, porvareilta tiukka ei”. Andersson on niin ikään jakanut tästä löytyvän vasemmistopoliitikon blogin, jossa vihervasemmisto-sanaa käytetään runsaasti.
Vasemmisto-opiskelijat ry luonnehti itseään aiemmin twitterissä ”vihervasemmistolaiseksi opiskelijajärjestöksi”. Nykyisin järjestö käyttää ilmausta ”punavihreä”.
Vihervasemmisto-sana on löytänyt tiensä myös muun muassa vihreiden äänenkannattajan Vihreän Langan ja SDP:n äänenkannattajan Demokraatin otsikoihin.
Li Andersson selitti kantaansa myöhemmin twitterissä kertomalla, että sana on osa perussuomalaisten puheenjohtajan ”Jussi Halla-ahon ja kumppaneiden luomaa narratiivia”.
Puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio vastaa Li Anderssonille, että sanat yleistyvät, jos niitä käytetään neutraalisti.
– Jos ihmiset puhuvat itsestään ”suvakkeina” ja vihervasemmistolaisina, näitä sanoja ei koeta ongelmallisina. Se voi olla jopa strategia: neutralisoidaan termit. Toinen vaihtoehto on päättää, että joitakin käsitteitä ei käytetä, Mustakallio toteaa.
Li Andersson vastaa, ettei tunne ketään, joka puhuisi itsestään neutraalissa mielessä ”suvakkina”. Hän toteaa myös, että oppositio käyttää vihervasemmisto-sanaa hyvin vähän.
– Kaikki käsitteet ei missään mielessä ole mahdollista neutralisoida, varsinkin jos ihmiset joihin ne viittaa eivät itse niitä käytä, Andersson sanoo.
Mitä Vihreissä ja Vasemmistoliitossa saataisiinkaan aikaiseksi jos keskityttäisiin tekemiseen eikä kikkailemaan termeillä. pic.twitter.com/Qzz68UfSxN
— Petri Pusa (@petripusa) August 21, 2018
No, itsekään en termistä pidä, mutta näyttävät sitä käyttävän ainakin demarit ja vihreät sujuvasti. pic.twitter.com/M7OMcOw0kh
— Jirka Hakala (@jirkahakala) August 21, 2018
#Vihervasemmisto on halla-aholaisten vuonna 2013 tyhjästä keksimä termi, jota vihreiden puoluelehti käytti vuonna 2009 viitatessaan SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kansanedustajiin.
Tämä keskustelu on täysin naurettava. Punavihreitä tasan saa sanoa myös vihervasemmistoksi. pic.twitter.com/3UOwO5xcKd
— Juho Mäki-Lohiluoma (@JuhoML) August 21, 2018
Rimanalitus ja rimanalitus. @vasop_ry kuvasi itseään tuolla sanalla vuosikaudet ja luopui siitä vasta sen jälkeen, kun olin huomauttanut asiasta.
Huomioitavaa toki, että ensin @vasop_ry puheenjohtaja selitti, miksi vihervasemmisto on ihan ok termi.
— Kimmo Ålander 🐋 (@K_Alander) August 21, 2018
Kuten Heikin linkkaamasta aineistosta käy ilmi, on se osa Halla-ahon ja kumppaneiden luomaa narratiivia, olkoon että yleistynyt viime vuosina. Harmillisesti vie nyt tilaa muulta kritiikiltä, Yle ei suostunut ottaa kommenttejani pääministerin puheen sisällöstä, vain tästä termistä
— Li Andersson (@liandersson) August 21, 2018
Minä en tunne ketään joka puhuisi itsestään neutraalissa mielessä "suvakkina", ja "vihervasemmisto" on hyvin vähän käytetty opposition toimesta. Kaikki käsitteet ei missään mielessä ole mahdollista neutralisoida, varsinkin jos ihmiset joihin ne viittaa eivät itse niitä käytä.
— Li Andersson (@liandersson) August 21, 2018
Tämä pääministerin käyttämä termi ”vihervasemmisto” on alkujaan äärioikeiston keksimä vähättelevä nimittely. En pidä senkään käyttöä kovinkaan arvokkaana pääministerin asemassa.
— Ville Niinistö (@VilleNiinisto) August 21, 2018