Eri puolilla Venäjää sijaitseville lentotukikohdille tehtyjen iskujen uskotaan osoittavan, että Ukraina on saanut valmiiksi paikallisesti valmistettuja pitkän kantaman lennokkeja.
Niiden on arveltu pohjautuvan Neuvostoliitossa 1970- ja 1980-luvuilla käytössä olleisiin suihkukäyttöisiin Tu-141-lennokkeihin, joihin olisi asennettu taistelukärki ja modernit navigointilaitteet.
Financial Times -lehden haastattelemien hallintolähteiden ja analyytikkojen mukaan Ukrainan pyrkimyksenä on häiritä Venäjän asevoimien suunnitelmia ja vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Iskuilla halutaan osoittaa, ettei mikään osa Venäjästä ole täysin turvassa vastatoimilta.
– Hyökkäykset voidaan toistaa. Meillä ei ole rajoituksia etäisyyden suhteen, ja pian pystymme tavoittamaan minkä vain kohteen Venäjällä ja myös Siperiassa, Ukrainan hallituksen puolustusalan neuvonantaja sanoo.
– Tiedämme Ukrainassa, kuinka vaikea tällaisilta ilmahyökkäyksiltä on suojautua. Kohta Venäjällä ei ole myöskään turvallisia alueita, neuvonantaja jatkaa.
Ukrainan hallitus ei ole virallisesti myöntänyt osallisuuttaan lentotukikohdissa tapahtuneisiin räjähdyksiin. Asiantuntijoiden mukaan epäillyt iskut ovat strategisesti merkittäviä, sillä Venäjän ilmapuolustus ei pystynyt suojaamaan kohteita, joiden uskottiin olevan aiemmin täysin turvassa.
Esimerkiksi 600 kilometriä Ukrainasta sijaitsevaan Engelsin lentotukikohtaan on sijoitettu suuri määrä Venäjän pitkän kantaman pommikoneita.
– Tällaiset iskut heikentävät venäläisten itseluottamusta. He joutuvat pohtimaan, mihin sotilaskalustoa jaetaan ympäri maata kohteiden suojaamiseksi, länsimainen puolustusalan lähde toteaa FT:lle.