Europarlamentin kaksi suurinta ryhmää, Euroopan kansanpuolue ja sosiaalidemokraatit, ovat jo päättyvällä kaudella äänestäneet samalla tavoin 73 prosentissa kaikista äänestyksistä.
Votewatch Europe ennustaa sosiaalidemokraattien nousevan parlamentin suurimmaksi puolueeksi. Populististen oikeistoryhmien ja EU-kriittisen laitavasemmiston kannatuksen taas arvioidaan nousevan 29 prosenttiin paikoista.
EU-kriittisiltä ryhmiltä puuttuu kuitenkin yhteinen näkemys siitä, miten EU:n toimivaltaa pitäisi rajoittaa tai muuttaa. Siksi niiden vaikutus saattaa jäädä europarlamentin paikkalukua vähäisemmäksi.
– Toisaalta valtapuolueiden voi olla pakko omaksua jotain populistien ajamasta politiikasta. Näin kävi Suomessakin perussuomalaisten vaalivoiton jälkeen, valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta sanoo lehdessä.
Vaalien merkitystä on painotettu nostamalla ensi kertaa poliittisten ryhmien kärkiehdokkaat näkyvästi esiin. Komission uusi puheenjohtaja tarvitsee taakseen europarlamentin enemmistön tuen. Hänen harteilleen ei tulisi kuitenkaan laskea katteettomia odotuksia, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Niklas Helwig.
EU:sta ei tule näissä vaaleissa liittovaltiota eikä komissiosta unionin hallitusta. Myös komission uusi puheenjohtaja joutuu varmistamaan, että hänellä on jatkossakin sekä europarlamentin että jäsenmaiden hallitusten tuki taustallaan.