Joka kolmas naisdiplomi-insinööri ikäluokasta tai toimiasemasta riippumatta kertoo kokeneensa syrjintää tai eriarvoista kohtelua työorganisaatiossaan viimeisen vuoden aikana.
– Naisten syrjintä liittyy varsinkin uralla etenemiseen ja palkkaukseen. Myös vähättelyä, arvostuksen puutetta ja eriarvoista kohtelua esiintyy, kertoo TEK:n tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh.
Yksi naisvastaajista kertoo sanallisessa vastauksessaan:
”Harmittaa, että joudun osoittamaan kykyni ja osaamiseni uusille ihmisille jatkuvasti”.
Miesvastaaja kertoo havainnoistaan omalta työpaikaltaan:
”Vanhakantainen toimitusjohtaja ei arvosta naisia samalla tavalla kuin miehiä. Naisten perhevapaat hän kokee henkilökohtaisiksi loukkauksiksi.”
– TEK:n tavoitteena on tasa-arvo, monimuotoisuus ja yhtäläiset etenemismahdollisuudet sekä koulutuksessa että työelämässä, sanoo TEK:n toiminnanjohtaja Heikki Kauppi.
– Tasa-arvoinen työelämä on arvo jo itsessään. Sillä on suuri merkitys myös yritysten ja julkisyhteisöjen tulokselle, sillä vain tasa-arvoisen kohtelun ja uramahdollisuuksien kautta henkilöresursseja voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti.
Kaupin mielestä epätasa-arvon poistaminen ei ole sen vaikeampaa kuin minkään muunkaan liiketoimintapäätöksen toimeenpano.
– Ensin pitää määritellä tahtotila, sitten asettaa tavoitteet ja mittarit, sitten seurata toteutumista. Tehtävän vaativuuteen ja työsuoritukseen perustuva palkkausjärjestelmä on oikein käytettynä oivallinen työkalu tasa-arvon edistämiseen, Kauppi sanoo.
TEK kysyi jäsenten kokemuksista syrjinnästä tai eriarvoisesta kohtelusta syksyn 2015 työmarkkina-tutkimuksessa. Vastaajia oli yli 10 000. Työikäisistä diplomi-insinööreistä naisia on noin 20 prosenttia.
TEK:n jäsenet raportoivat enemmän naisiin ja iäkkäisiin kohdistuvaa, ja vähemmän muihin syihin, kuten terveydentilaan, seksuaaliseen suuntautumiseen tai kielitaitoon, perustuvaa syrjintää kuin suomalaiset palkansaajat yleensä verrattuna Tilastokeskuksen työolotutkimuksen tietoihin.
Kooste tasa-arvokyselyn tuloksista löytyy tästä.