Tekoäly on ollut viime aikoina runsaasti esillä julkisuudessa, erityisesti marraskuussa julkistetun Chat GPT:n myötä. Nopeasti kehittyvät tekoälymallit ovat saaneet monet pohtimaan tekoälyn avaamia mahdollisuuksia, mutta teknologinen kehitys on herättänyt myös huolta asiantuntijapiireissä. Maaliskuussa yli tuhat tutkijaa ja yhteiskunnallista vaikuttajaa julkaisi avoimen kirjeen, jossa vaadittiin taukoa tekoälyn kehittämiselle. Allekirjoittajien mukaan tekoäly voi pahimmillaan jopa uhata ihmiskunnan olemassaoloa.
Tekoäly herättää kuitenkin myös arkisempia huolia, esimerkiksi oman työpaikan tulevaisuuden suhteen. Tulevaisuuden työmarkkinoilla tekoälyllä on luontainen paikkansa, mutta kaikilla aloilla ei suinkaan ole syytä huoleen, toppuuttelevat SVT:n haastattelemat ruotsalaiset asiantuntijat.
Mitä enemmän ihmistenvälistä vuorovaikutusta työ edellyttää, sitä hankalampi se on korvata tekoälyllä, tutkijat toteavat.
– Tulee olemaan varsin haastavaa luoda tekoäly, joka todella ymmärtää inhimillisyyden päälle, eli mitä ihmisenä oleminen tarkoittaa, sanoo AI Swedenin tutkimuspäällikkö Daniel Gillblad.
Jokapäiväisten ongelmien ratkominen edellyttää kykyä lukea ja ymmärtää kanssaihmisiä, Gillblad selittää. Tekoälystä voi näissä tilanteissa olla apua, mutta edes pidemmällä aikavälillä se tuskin pystyy korvaamaan ihmistä. Tekoälyn yleistyessä tulevaisuuden työmarkkinoilla tullaan kiinnittämään enemmän huomiota inhimilliseen kohtaamiseen ja sosiaalisiin taitoihin, toisin sanoen juuri niihin taitoihin, jotka tekoälyltä puuttuvat, asiantuntija uskoo.
Parhaimmassa tapauksessa tämä merkitsee matalapalkkaisten sosiaali- ja hoiva-alan töiden aseman parantumista, tutkijat sanovat. Myös varhaiskasvatuksen työpaikat ovat pitkälti turvassa tekoälyn kielteisimmiltä vaikutuksilta.
– Esikoulussa robotilla olisi kyllä ongelmia huolehtia lapsesta. Mutta tekoälyn avulla henkilökunta selviää paremmin rutiininomaisesta hallinnosta, sanoo Tukholman yliopiston professori Stefan Axelsson.
Gillbladin mukaan myös hammaslääkäri on konkreettinen esimerkki ammatista, jota tekoäly tuskin pystyy korvaamaan.
Sen sijaan esimerkiksi kirjoittamiseen keskittyvät ammattiryhmät joutuvat tulevaisuudessa sopeutumaan tekoälyyn ja sen mukanaan tuomiin uusiin työvälineisiin, hän ennustaa. Näitä ammatteja ovat muun muassa toimittaja, ohjelmoija ja kääntäjä.