Ruokalautasen ympärillä pörräävää kärpästä huitoessa on hyvä muistaa, että kyseiset hyönteiset oksentavat ruokailunsa yhteydessä ja voivat samalla levittää aiemmin keräämiään patogeenejä.
Tutkimusten perusteella kärpäset voivat levittää kampylobakteerien ohella kolibakteereja, salmonellaa, parasiitteja ja viruksia.
Washington Post -lehden mukaan kärpäsen mukana voi kulkeutua yli miljoona bakteeria. Ruokapöydän sijasta suurempi riski kohdistuu siipikarjateollisuuden kaltaisiin laitoksiin, joissa suuri määrä kärpäsiä voi syödä kanojen ulosteita ja siirtää patogeenejä kaupan hyllyille päätyviin muniin.
– Tämä on pääasiallinen huolemme ruokaturvallisuuden suhteen, Pennsylvanian osavaltioyliopiston apulaisprofessori Erika Machtinger sanoo viitaten elintarviketeollisuuden laitoksiin.
Kärpästen suut ovat sienimäisiä pillejä, eli ne eivät voi pureksia ruokaansa. Ne laskeutuvat ruoan päälle ja oksentavat ruoansulatusentsyymejä sisältävää nestettä sen päälle. Lopulta kärpäset imaisevat sen takaisin.
Hyönteisten levittämiin sairauksiin erikoistunut tutkija Lyric Bartholomay huomauttaa, että yksi tai kaksi kärpästä tuskin aiheuttaa sairaustumisen riskiä. Niiden kuljettamista bakteereista vain pieni osa aiheuttaa sairauksia. Infektio edellyttää myös tarpeeksi suuren määrän patogeenejä.
Punatautia aiheuttava shigella voi aiheuttaa infektion jo kymmenellä bakteerilla, mutta tautia aiheuttava annos on salmonella osalta yli 50 000 bakteeria.
– On ällöttävää ajatella näitä asioita. Mutta paljon useampi sairastuisi, jos kärpäset levittäisivät suuria määriä näitä patogeenejä, Bartholomay toteaa.