Oma-aloitteisuus, itsenäinen työskentely ja yrittävä asenne ovat pienten ja keskisuurten yritysten mukaan tärkeimmät osaamisalueet ammattikoulusta valmistunutta nuorta palkatessa.
Pk-yritykset nostavat Suomen Yrittäjien yrittäjägallupissa tärkeäksi taidoksi myös ammatillisesta koulutuksesta vastavalmistuneelle nuorelle kyvyn omaksua uusia asioita ja vastuullisuuden. Tärkeiksi osaamisiksi nostettiin lisäksi sääntöjen ja ohjeiden noudattaminen, työtehtävien käytännön osaaminen sekä sosiaaliset taidot ja tiimitaidot.
– Näitä taitoja nuorten kannattaa tuoda esiin esimerkiksi juuri nyt kesätöitä hakiessa, Suomen Yrittäjien koulutuspolitiikan asiantuntija Mikko Kinnunen sanoo tiedotteessa.
– Selkeästi pk-yritykset arvostavat aloitteellista ja aktiivista tapaa sekä asennetta työskennellä. Pienissä yrityksissä on usein sopeuduttava nopeasti liiketoimintaympäristön vaatimuksiin. Työntekijöillä on monipuolisia tehtäviä, ja heidän odotetaan hoitavan ketterästi useita eri rooleja, Kinnunen sanoo.
Yrityksistä 13 prosenttia on viimeisen vuoden aikana palkannut vastavalmistuneen ammatillisen perustutkinnon suorittaneen alle 25-vuotiaan nuoren.
– Yrittäjät kertovat, että eivät ole palkanneet vastavalmistuneita, koska tarvetta uusille työntekijöille tai sopivia työtehtäviä ei ole. Tähän vaikuttaa yleinen taloustilanne. Tilauksia ja asiakkaita ei ole riittävästi, Kinnunen sanoo.
Nuoria palkanneet yrittäjät kertovat, että vastavalmistuneet ovat omaksuneet erittäin hyvin uusia asioita ja hallitsevat työkielensä. Myös sosiaaliset taidot sekä tieto- ja viestintätekniikan taidot ovat erittäin hyvällä tasolla.
– Tämä on erittäin hyvä uutinen. Paineensiedossa ja ongelmanratkaisukyvyssä pk-yritykset kuitenkin mainitsevat puutteita ja samoin yrittävässä asenteessa. Toiminnalliselle yrittäjyyskasvatukselle on edelleen vahva tilaus.
Yrityksistä 22 prosenttia kertoo, että heillä on ollut nuori oppi- tai koulutussopimuksella ammatillisesta koulutuksesta.
Yrittäjistä, joilla ei ole ollut oppi- ja koulutussopimuksella nuorta, 47 prosenttia raportoi, että sopivia työtehtäviä ei ole ollut tähän tarkoitukseen ja 29 prosenttia kertoo, että heille ei ole haettu oppimaan.
Vain 10 prosenttia mainitsee, että oppi- ja koulutussopimukset sisältävät liikaa hallintoa.
– Byrokratiaa tai lomakerallia ei pidetä esteenä oppisopimuksille. Tämä on hyvä asia. Se kertoo, että hallinnollista taakkaa on päästy purkamaan sekä oppilaitosten ja yritysten parantuneesta yhteistyöstä, Kinnunen sanoo.
Yrittäjägallupiin vastasi 1 077 pk-yrityksen edustajaa tammikuussa 2025. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 2,9 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.