Verkkouutiset

Hizbollahin kuolleen komentajan Fuad Shukrin kasvot tulivat tunnetuksi vasta hänen kuolemansa jälkeen, sillä hän eli vuosikymmeniä piilossa julkisuudelta. AFP / LEHTIKUVA / KHALED DESOUKI

Näkymätön hahmo – näin Israel surmasi Hizbollahin komentajan

Heinäkuussa tapahtunut isku Golanin kukkulalla teki Fuad Shukrista Israelin keskeisen kohteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hizbollahin komentaja Fuad Shukr kuoli Israelin tekemässä ilmaiskussa heinäkuussa Beirutissa, Libanonissa. Wall Street Journal kertoo artikkelissaan Shukrin eläneen hyvin salattua elämää.

Vaikka Shukr oli yksi keskeisimpiä Hizbollahin toiminnasta vastaavia henkilöitä, vain harva tiesi hänen nimensä tai sen, miltä hän näyttää. Jopa libanonilaiset tiedotusvälineet käyttivät väärää kuvaa uutisoidessaan hänen kuolemastaan.

Israelin tekemän iskun iltana hän sai soiton, jossa häntä pyydettiin nousemaan eteläbeirutilaisessa kerrostalossa sijaitsevasta asunnostaan talon ylempiin kerroksiin. Hetkeä myöhemmin Israel ampui kerrokseen ja Shukr sekä muun muassa hänen vaimonsa saivat surmansa.

Puhelinsoiton tehnyt henkilö on todennäköisesti murtanut Hizbollahin sisäisen viestintäverkkoon. Hizbollah ja Iran uskovat Israelin hakkeroineen niiden vastavalvonnan paremman teknologiansa ansiosta.

Komentajan oli onnistunut elää piilossa ja vasta hänen kuolemansa jälkeen monelle selvisi, että hän oli asunut kyseisessä kerrostalossa.

– Olimme kuulleet hänen nimensä, mutta emme koskaan nähneet häntä, sanoo tapahtumapaikalla haastateltu naapuri.

– Hän oli kuin aave.

Shukrin rooli on ollut merkittävä Hizbollahin aseellisessa varustamisessa. Hänen kuolemansa oli iso takaisku terroristijärjestön toiminnalle. Shukr oli muun muassa tärkein linkki järjestön ja sen suurimman tukijan, Iranin, välillä.

Edesmennyt komentaja eli piilossa neljän vuosikymmenen ajan. Hän oli yksi vuoden 1985 Kairossa tapahtuneen Hizbollahin toteuttaman lentokonekaappauksen pääsuunnittelijoista ja pakoili Yhdysvaltojen vangitsemista siitä saakka.

Toisinaan Shukr tuli piilostaan esiin julkisuuteen. Esimerkiksi vuonna 1996 hän osallistui näyttävästi pyhiinvaellukselle Mekkaan. Viime vuosina hän vaikutti tulleen vapautuneemmaksi, sillä vaikka hänen lähipiiriinsä kuuluvia Hizbollahin jäseniä oli salamurhattu, se oli tapahtunut Libanonin ulkopuolella. Israelin ja Libanonin toimintaan oli vakiintuneet tietyt ”punaiset linjat”, joita ne eivät ylittäneet.

Lokakuun 7. Hamasin hyökättyä Israeliin, Hizbollah ryhtyi ampumaan raketteja maahan Libanonin puolelta. Israel vastaavasti alkoi salamurhaamaan Hizbollahin keskeisiä komentajia, mutta ei edelleenkään Beirutissa.

Tilanteen kiristyttyä Hizbollahin johto kielsi taistelijoitaan käyttämästä älypuhelimia. Salakuuntelun estämiseksi sen jäsenet käyttivät koodikieltä avoimen viestintäverkon lisäksi myös sisäisessä viestintäverkossaan. Shukr päätyi Israelin kohteeksi heinäkuussa tapahtuneen Golanin kukkulalla tehdyn pommi-iskun jälkeen. Vaikka Hizbollah kielsi olleensa iskun takana, piti Israel sitä syyllisenä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)