Älypuhelimet ovat yleistyneet ja kehittyneet kovaa vauhtia viime vuosien aikana. Nopealla kehityksellä on myös varjopuolensa. Samaan aikaan teknologian kehityksen myötä myös niitä piinaavat haittaohjelmat ovat entistä kehittyneempiä.
Moni älypuhelimen omistaja ei aina välttämättä tule miettineeksi, että kyseessä ei ole pelkkä perinteinen matkapuhelin vaan taskukokoinen tietokone. Huolimaton laitteenkäyttäjä voi toimillaan altistaa älypuhelimensa hyökkäyksille ja jopa haittaohjelman saastuttamiselle.
Haittaohjelmia on erilaisia ja niiden toimintamekanismit voivat poiketa toisistaan merkittävästi. On kuitenkin olemassa tiettyjä merkkejä, joista oman laitteensa voi päätellä olevan haittaohjelman saastuttama.
Tietoturvayhtiö Check Point Softwaren tietoturva-asiantuntijan Jarno Ahlströmin mukaan yleisimmin mainittu viite on, että laite käyttäytyy normaalista poikkeavalla tavalla.
– Yhteistä näillä merkeillä on niiden äkillinen esiintyminen, ajan myötä vastaavia oireita esiintyy kaikilla laitteilla ikääntymisen ja käytön myötä, Ahlström kertoo Verkkouutisille.
Esimerkiksi puhelimen hidastuminen, akun nopea tyhjeneminen, kasvaneet datansiirtomäärät, puhelimen kuumeneminen, ja mahdollisesti jopa kasvaneet puhelinlaskut saattavat viestiä ongelmista.
– Selkeitä merkkejä voi olla myös tunnistamattomien sovellusten ilmestyminen laitteelle, tai epänormaalit tapahtumat laitteeseen liitetyillä käyttäjätileillä.
Jos epäilys saastumisesta on syntynyt, Ahlströmin mukaan ensitoimena on hyvä poistaa tunnistamattomat, epäilyttävät ja tarpeettomat sovellukset laitteelta.
– Eritoten jos laitteelta löytyy jotain uusia sovelluksia, joiden asennuksen jälkeen epäilys on syntynyt.
Tämän jälkeen puhelin on myös hyvä sammuttaa ja käynnistää uudestaan, jolloin mahdollisesti käyttömuistissa olevat hyökkäykset saadaan katkeamaan.
– Lisäksi virallisista sovelluskaupoista löytyy tietoturvatyökaluja, joiden avulla voidaan puhelin tutkia haitallisen sisällön varalta, nämä tuovat myös jatkoa ajatellen lisäkerroksen turvaa mobiililaitteen käyttöön, Ahlström vinkkaa.
Virusturva ei suojaa kaikelta
Useat virustorjuntaohjelmistot käyvät tarkastuksissa laitteen tiedostot läpi ja havaitsevat mahdolliset haittaohjelmat. Ahlströmin mukaan haittaohjelmasuojaus on osa hyvää tietoturvakäytäntöä mobiililaitteilla siinä missä myös työasemilla.
– Vuosien varrella työasemasuojaus on muuttunut jo normaaliksi ja samalla ajatuksella tulisi suhtautua myös mobiililaitteisiin. Haittaohjelmien lisäksi hyvä mobiilitietoturvatuote pystyy myös puuttumaan muihin uhkiin, joita mobiililaitteisiin kohdistuu.
Hänen mukaansa lisäksi tärkeässä osassa tietoturvallista mobiilikäyttöä ajatellen ovat järjestelmän ja sovellusten ajan tasalla pitäminen.
– Useat päivitykset pitävät sisällään myös korjauksia haavoittuvuuksiin, joten päivitykset tulisi asentaa viipymättä.
Myös verkkojen hallinta on osa arkea normaalissa käytössä. Ahlström muistuttaa, että tuntemattomia, epäluotettavia langattomia verkkoja ei kannata käyttää.
Virustorjuntaohjelman asentaminenkaan ei anna täydellistä suojaa viruksia vastaan. Onko olemassa riski, että edistyneimmät haittaohjelmat pystyvät ”piiloutumaan” virustorjuntaohjelmistoilta?
– Jo kulunut fraasi on, että tietoturva on hyökkääjän ja puolustajan kilpajuoksua pitää tässäkin paikkansa. Haittaohjelmien laajassa kirjossa on myös sellaisia, jotka pyrkivät piiloutumaan mahdollisen suojauksen varalta ja aina on olemassa se riski, että hetkittäin siinä onnistuvatkin, Ahlström vastaa.
Päivitä, päivitä, päivitä
Millä keinoilla käyttäjä voi pienentää riskiä sille, että hänen laitteelleen voi päästä haittaohjelmia?
– Päivitys, päivitys, päivitys. Käyttöjärjestelmän ja sovellusten päivitykset on syytä pitää ajan tasalla jatkuvasti, Ahlström painottaa.
Hänen mukaansa mobiililaitteiden omien tietoturvaominaisuuksien pois kytkeminen ei ole suositeltavaa, ja sovelluksia ei lähtökohtaisesti kannata asentaa muista kuin luotettavista lähteistä.
– Pääasiassa siis niin sanotuista virallisista kauppapaikoista.
Myös sen kanssa kannattaa olla tarkkana, millaisia käyttöoikeuksia sovelluksille antaa.
– Jos puhelin pyytää antamaan lupaa jonkin toimintojen käyttöön sovelluksille tai muuten, on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, että mistä tämä johtuu ja mitä tässä tapahtuu, ennen OK:n painamista.
Myös erilaisten linkkien klikkailuun on Ahlströmin mukaan syytä kiinnittää huomiota, viekö tämä linkki sinne mihin se sanoo vievänsä, ja onko oikeasti tarvetta tai syytä klikata linkkiä.
Onko se normaalitilanteessa riittävän tehokas keino haittaohjelmilta suojautumiseen, että ei lataa mitään sovelluksia tuntemattomista lähteistä eikä klikkaile epäilyttäviä linkkejä?
– Se on hyvä alku, mutta valitettavasti ei vielä poista riskiä. Myös virallisista kauppapaikoista löydetään jatkuvasti sovelluksia, jotka sisältävät haittaohjelmia tai haitallisia ominaisuuksia.
Hänen mukaansa linkeistä voi olla hankala päätellä, onko se epäilyttävä tai haitallinen vai ei, joten suoraan ei siihenkään pysty luottamaan.
LUE MYÖS:
Lataatko puhelintasi näin? Tietosi ovat vaarassa
Sinua seurataan verkossa jatkuvasti – sen voi estää yksinkertaisella tavalla
Kuunteleeko älypuhelimesi sinua? Asian voi tarkastaa helpolla keinolla