Moni suomalainen hyödyntää tänä vuonna vuodenvaihteen arkipyhät ja suuntaa kustannusten noususta huolimatta lomamatkalle. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Nämä ovat tyypillisimmät matkasairaudet ja niiden kustannukset

Suomalaisten joulumatkustusinto on kustannusten noususta huolimatta lähes koronaa edeltävällä tasolla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Samaa tahtia lisääntyvät vahingot. Yleisin korvattava matkasairaus on turistiripuli, jonka hoito maksaa keskimäärin 1 200 euroa, kertovat Ifin matkavakuutustilastot. Vakuutusyhtiö listasi tyypillisimmät matkasairaudet ja niiden kustannukset.

Moni suomalainen hyödyntää tänä vuonna vuodenvaihteen arkipyhät ja suuntaa kustannusten noususta huolimatta lomamatkalle, käy ilmi Ifin matkavakuutustilastoista. Matkavakuutusten kysyntä sekä matkavahingot ovat jo lähes samalla tasolla kuin ennen pandemiaa vuonna 2019.

– Joulusesongilla sattui vuosi sitten eniten matkavahinkoja kotimaan lisäksi Espanjassa, Thaimaassa ja Itävallassa. Suomalaisten matkustusaikeiden perusteella samat kohteet pysynevät kärkisijoilla tänäkin vuonna, kommentoi matkavakuutusten tuotepäällikkö Jukka Heinämäki Ifistä.

Pandemian myötä vähentyneet vatsataudit lisääntyivät uudelleen

Koronapandemia-ajan jälkeen matkasairauksia oli vähemmän, koska etenkin erilaisia vatsatauteja sairastettiin reissussa tavallista harvemmin.

– Nyt tilanne on selvästi muuttunut. Tämä johtuu paitsi lisääntyneestä matkustamisesta, todennäköisesti myös siitä, että pandemia-aikana rutiiniksi tullut tehostettu käsihygieniasta huolehtiminen on alkanut unohtua. Lisäksi talvikauden matkoilla ovat yleisiä koti-Suomessakin jylläävät influenssa ja muut hengitystieinfektiot, arvioi Heinämäki.

– Perusasioilla voi auttaa ehkäisemään tauteja: kannattaa pestä huolellisesti käsiä ja katsoa, missä ja mitä syö.

Mitä sairastaminen ulkomailla maksaa?

Alle 12-vuotiailla lapsilla ylivoimaisesti yleisin lääkärikäyntiä vaativa matkasairaus on korvatulehdus. Keskimäärin korvatulehdus aiheuttaa reissussa 645 euron hoitokulut, kertovat Ifin tilastot.

Aikuisilla kärkisijaa pitävät erilaiset vatsataudit. Keskimäärin turistiripulin hoito maksaa Ifin tilastojen mukaan 1 200 euroa.

– Turistiripulien vakavuudessa ja niissä tarvittavassa hoidossa on toki isoja eroja. Vähimmillään selvitään yhdellä lääkärikäynnillä ja lääkkeillä, vakavammissa tautimuodoissa puolestaan tarvitaan esimerkiksi nesteytystä sairaalassa, kuvaa Heinämäki.

Yli 65-vuotiaiden matkasairauksissa korostuvat muita enemmän keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume. Keskimäärin keuhkokuume aiheuttaa reissussa 6 400 euron kustannukset, koska se vaatii tyypillisesti etenkin iäkkäämmillä sairaala- ja jopa tehohoitoa.

– Maakohtaiset erot kustannuksissa ovat huomattavia. Kalleimmassa päässä on esimerkiksi Yhdysvallat, Euroopassa pääsee tyypillisesti edullisemmin. Hoitokulujen lisäksi kustannuksia voi tulla ylimääräisistä majoitus- ja matkakuluista, jos vaikkapa kotiinpaluu siirtyy sairastumisen vuoksi. Myös nämä kulut korvataan matkavakuutuksesta, kertoo Heinämäki.

Näissä maissa suomalaisille sattuu eniten matkavahinkoja
1. Espanja
2. Suomi
3. Thaimaa
4. Itävalta
5. Indonesia

Yleisimmät oireet, joiden vuoksi ulkomailla ohjataan lääkäriin
1. Vatsatauti
2. Korvatulehdus
3. Korona
4. Flunssa
5. Virtsatietulehdus
6. Keuhkokuume

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)