Tulehdustila on immuunijärjestelmän tavanomaiseen toimintaan liittyvä reaktio, joka voi aiheuttaa turvotuksen, säryn tai punotuksen kaltaisia oireita. Joskus tulehdus jää päälle kuukausiksi tai vuosiksi ilman varsinaista syytä, mikä kohottaa monien sairauksien riskiä.
Kroonisen tulehduksen on havaittu lisäävän syövän, sydän- ja verisuonisairauksien, niveltulehduksen ja reumasairauksien riskiä. Yhdysvalloissa jopa kolmasosan aikuisväestöstä arvioidaan kärsivän kohonneesta tulehdustilasta. Sen diagnosointi on silti osoittautunut yllättävän vaikeaksi.
Tilanteeseen voi vaikuttaa elintavoilla ja ruokavaliolla. Prosessoidut ja sokeriset ruoat ovat yhteydessä kohonneisiin tulehdusarvoihin. Hedelmät, vihannekset, kuitupitoiset ruoat ja tietyt rasvat sen sijaan alentavat tulehdusta.
Stanfordin yliopiston lääkäri ja tutkija Sean Spencer sanoo New York Timesille, että vihanneksista löytyvät kuidut ovat elintärkeitä suoliston mikrobiomin hyvinvoinnille. Se puolestaan pitää immuunijärjestelmän tulehdusreaktion matalana. Sama vaikutus on vihanneksista löytyvillä antioksidanteilla.
Suosituslistalla ovat esimerkiksi pinaatin, lehtikaalin, parsakaalin ja sinappikaalin kaltaiset vihannekset. Selleri, porkkanat ja persilja sisältävät flavonoideja, joilla on tulehdusta alentava vaikutus.
Suurin osa ihmisistä ei syö riittävästi vihanneksia, mutta tietyillä keinoilla niiden käyttöä voi lisätä osana arjen ruokavaliota. Asiantuntijat suosittelevat sekoittamaan sipuleita, pinaattia ja tomaattia kananmunien joukkoon tai lisäämään tomaatteja ja kasviksia pastakastikkeeseen.
Marjojen terveysvaikutukset ovat myös selviä niiden kuitu- ja antioksidanttipitoisuuksien vuoksi. Esimerkiksi mustikoissa on paljon flavonoideja. Marjojen sisältämä C-vitamiini tukee immuunijärjestelmän toimintaa ja suojaa tulehdukselta.