Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkoiltana lykkäävänsä juuri voimaan astuneita korotettuja vastavuoroisia tuontitulleja 90 päivällä.
Tämä tarkoittaa sitä, että Suomelle ja muille EU-maille asetetut 20 prosentin tuontitullit ehtivät olla voimassa vain vajaan vuorokauden.
Vaikka vastavuoroisia tulleja päätettiin lykätä, voimaan jää edelleen useita Trumpin aiemmin ilmoittamia tulleja.
Tullien lykkäys ei koske Kiinaa, vaan Trump ilmoitti keskiviikkona korottavansa Kiinan tuontitullit 125 prosenttiin. Kiina oli aiemmin keskiviikkona ilmoittanut nostavansa Yhdysvalloista tuotavien tuotteiden tullit 84 prosenttiin.
Yhdysvaltojen viime viikolla ilmoittamat ja lauantaina 5. huhtikuuta voimaan astuneet 10 prosentin yleiset tuontitullit jäävät voimaan. Se koskee myös Suomesta ja muista EU-maista vietäviä tuotteita Yhdysvaltojen markkinoille. Poikkeuksina ovat muun muassa hake, kupari, puutavara, lääkkeet, jalometalli, energia ja mineraalit, joita ei löydy Yhdysvalloista.
Autoihin ja autonosiin sovelletaan edelleen erillistä 25 prosentin tullia, jonka Trump otti käyttöön viime kuussa.
Kaikki teräksen ja alumiinin tuonti Yhdysvaltoihin on edelleen 25 prosentin tuontitullin kohteena.
Meksiko ja Kanada ovat välttäneet vastavuoroisen tullijärjestelmän, mutta Yhdysvallat on soveltanut maihin viime kuussa käyttöön otettua 25 prosentin tullia. Se koskee kaikkea tuontia, joka ei noudata maiden välillä vuonna 2020 toteutetun vapaakauppasopimuksen ehtoja.
Trump on myös väläytellyt, että kuparille ja puutavaralle voidaan asettaa tulleja lähiaikoina. Lisäksi presidentti voi myös toteuttaa lupauksensa ottaa käyttöön tullit siruille ja lääkkeille, jotka ovat vielä toistaiseksi tullivapaita.
Mitä sitten tapahtuu 90 päivän päästä?
Trump sanoi, että yli 70 maata on tällä hetkellä halukkaita neuvottelemaan kahdenvälisestä kauppasopimuksesta Yhdysvaltojen kanssa.
Brittiläinen kauppapolitiikan asiantuntija Allie Renison arvioi Financial Timesille, että kun huomioidaan kymmenet mahdolliset kahdenväliset kauppaneuvottelut, on todennäköisempää, että tulleja tullaan kohdentamaan enempi tietyille aloille ja sektoreille ja tietyt tuoteryhmät tulevat jäämään niiden ulkopuolelle.
– Trump voisi siirtyä yleisten maakohtaisten tullien asettamisesta tuotekohtaisiin tulleihin perustuvaan järjestelmään, jota valmistajat voisivat hallita paremmin, ja järjestelmää voitaisiin kohdistaa paremmin epäreiluiksi koettuihin tuotteisiin, hän arvioi.