Nasan tutka on havainnut Grönlannissa sijaitsevan kylmän sodan aikaisen Yhdysvaltain Camp Century- tukikohdan, eli niin kutsutun kaupungin jään alla, raportoi Smithsonian Magazine.
Nasan mukaan löytö tehtiin tavanomaisten tutkimusten yhteydessä.
– Olimme tutkimassa jääaluetta, ja siihen se vain tupsahti. Emme aluksi tienneet, että mikä se on, kommentoi Nasan tutkija Alex Gardner tehtyä havaintoa.
Uudenlaisen teknologian myötä tehdyt havainnot ovat paljon laadukkaampia ja yksityiskohtaisempia kuin aiemmin.
Camp Century on kylmän sodan aikana Yhdysvaltain armeijan toimesta kaivettu maailman ensimmäinen tunneleista koostuva kaupunkiverkosto jäätikön alla. Kaupunkiin perustettiin siirtokunta, jota asutettiin noin seitsemän vuoden ajan enimmillään 200 sotilaan voimin.
Kaupunki oli muutakin kuin miltä se päällisin puolin vaikutti. Se oli salassa pidetty testipaikka liittyen mahdollisuuteen, että Grönlannista joskus laukaistaisiin ydinohjuksia Neuvostoliittoon.
Tukikohta jouduttiin kuitenkin hylkäämään vuonna 1967 poliittisen tilanteen ja vaarallisten sekä epävakaisten jääolojen vuoksi. Jääkaupunkiin jäi radioaktiivista ja myrkyllistä jätettä sekä dieselöljyä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamasta lämpenemisestä on odotettu seuraavan ikijään sulaminen ja siten tämän tukikohdan paljastuminen.
Tukikohdan uudelleenlöytäminen mahdollistaa uudenlaisen tiedonsaannin, jolla on historiallista arvoa. Samalla se herättää kuitenkin ympäristöhuolta. On mahdollista, että sulamisen yhteydessä ympäristöön vapautuu vaarallisia aineita, kuten radioaktiivista jätettä ja dieselöljyä.