Suomen Nato-jäsenyydellä on tuoreen Yrittäjägallupin mukaan iso merkitys yrityksille. Vastaajista 35 prosenttia katsoo jäsenyyden vaikuttavan positiivisesti yrityksen investointihalukkuuteen.
– Kyselytutkimus osoittaa, että Suomen Nato-jäsenyys on tärkeä asia myös yritysten investointien ja yrittäjien investointihalujen vuoksi. Oli erinomaista, että jäsenyys saatiin maaliin sekä Suomen että Ruotsin osalta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.
Vain kolme prosenttia Yrittäjägallupin vastaajista sanoo Nato-jäsenyyden vähentävän investointihaluja. 57 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, ettei jäsenyydellä ole vaikutusta investointihaluihin.
Nato-jäsenyys oli 35 prosentin osuudella kyselyyn vastaajien mielestä selvästi isoin investointihaluihin vaikuttava tekijä.
Investointihaluja lisäävät monella yrittäjällä myös verojärjestelmän ennakoitavuus (18 prosenttia), työvoiman laatu (18 prosenttia) ja infrastruktuuri (17 prosenttia). Myös energian saatavuus (15 prosenttia) on noussut kärkisijoille investointihaluja lisäävänä tekijänä. Vielä viime vuonna se oli selkeästi investointeja jarruttava.
Moni tosin näkee edellä mainitut Nato-jäsenyyttä lukuun ottamatta myös investointihaluja vähentävänä. Vain infrastruktuuri on Nato-jäsenyyden lisäksi enemmän investointihaluja lisäävä kuin vähentävä tekijä.
Suomen Nato-jäsenyys oli nyt ensimmäistä kertaa mukana Yrittäjägallupissa kysyttäessä investointihaluun vaikuttavista tekijöistä. Yrittäjägallup tehtiin 3.–15. huhtikuuta juuri kehysriihen alla, joten sen veropäätökset eivät näy kyselyssä. Gallupiin vastasi 1 076 mikro- ja pk-yritysten edustajaa.
Yritysten investointihaluja vähentävät eniten ammattiyhdistysliikkeen toiminta (62 prosenttia), talousnäkymät (57 prosenttia), verotuksen taso (55 prosenttia) ja kasvava julkinen velka (53 prosenttia).
Ay-liikkeen toimet syövät investointihaluja erityisesti yli kymmenen henkeä työllistävissä ja teollisuudessa.
– Yrittäjien investointihaluja painavat julkisen talouden näkymät. Siksi on hyvä, että hallitus yrittää korjata tilannetta, vaikka se tarkoittaa monille kipeitä päätöksiä, toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.
– Kysely osoittaa taas kerran, että ay-liike on viimeaikaisilla poliittisilla lakoillaan vähentänyt yritysten investointihaluja. Siksi on tärkeää, että poliittisia lakkoja rajoitetaan ja ay-liike ymmärtää omien toimiensa vaikutukset investointikehitykseen.