Naton transformaatiojohtoportaan komentajan, amiraali Pierre Vandierin mukaan Euroopan täytyy pikaisesti ryhdistäytyä, mikäli se aikoo pärjätä kansainvälisessä asekilpailussa.
Ranskalainen Vandier arvostelee Politicon haastattelussa EU:n byrokratiaa. Hänen mukaansa Eurooppa ei selviydy asevarustelusta sääntöviidakolla, jonka se on luonut itselleen.
– Sinun täytyy osoittaa, että kaikki on täydellistä kalustossa, jonka toimitat 15 vuoden kuluttua, niin ettei siitä puutu pulttiakaan, sanoo Vandier, joka toivoo asian nousevan esille ensi kesän Nato-huippukokouksessa Haagissa.
Euroopassa on vauhditettu puolustusteollisuutta Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta ammustuotannossa jäädään kauas jälkeen siitä, mitä Venäjä pystyy tuottamaan.
Ajatuspaja IFRIn tutkija Léo Péria-Peigné totesi Ranskan parlamentille aiemmin tässä kuussa, että säännöt ja määräykset on tehty rauhanajan olosuhteisiin. Esimerkiksi Ranskan joukkojen Griffon-miehistönkuljetusvaunun etuosa jouduttiin suunnittelemaan uudelleen, sillä ajovalot olivat liian korkealla eivätkä soveltuneet tieliikennemääräyksiin, hän mainitsi.
Vandierin mukaan ”sääntelytulva” liittyy laajempaan eurooppalaiseen mentaliteettiin, jossa kartetaan riskejä. Etenkin tämä näkyy verrattuna Yhdysvaltoihin.
Aseiden kehitys on liian hidasta, eikä tarpeeksi joustavaa. Amerikkalaisia sota-aluksia voida modifioida vaikka päivittäin, mutta ranskalaiset fregatit joutuvat Vandierin mukaan odottamaan päivityksiä vuosia.
– Ihmiset sanovat, että tätä ei voi tehdä, kun lakipykälät sanovat näin ja sopimuksen kohdat noin, Vandier ruotii.
Hänen mukaansa Eurooppa voisi ottaa oppia Yhdysvalloilta sen asenteesta innovaatioihin ja teknologiaan.
– Heidän innokkuutensa ja kykynsä ottaa riskejä on hyvin perustavaa laatua. Euroopassa me emme ota riskejä.
– Kun huomioi Aasian tapahtumien laajuuden, Washington tarvitsee vahvan puolustusteollisuuden Euroopassa, sanoo Vandier, jonka mukaan eurooppalaisyritykset voivat olla paljon muuta kuin vain alihankkijoita amerikkalaisyrityksille.
– Olen optimistinen ja minulla on viesti: On aika herätä. Voimme oikeasti tehdä hienoja asioita, mutta se tarkoittaa, että meidän täytyy käyttää raha oikein, ottaa enemmän riskejä ja kokeilla uutta.
Transformaatiojohtoportaan työnä on valmistella liittoumaa sodankäynnin tulevaisuuden varalle. Sen päämaja on Virginian Norfolkissa.
Vandierin mukaan tämänhetkiset heikot kohdat ovat avaruus, informaatioteknologia sekä logistiikka.
– Avaruuden osalta todella tarvitaan merkittäviä ponnisteluja. Olemme käyttäneet varoja pieneen määrään kehittyneitä, pitkäikäisiä geostationaarisen radan satelliitteja.
Samaan aikaan Elon Muskin SpaceX pystyy laukaisemaan yhdellä raketilla useita pieniä satelliitteja, mikä leikkaa satelliittien yksikkökustannuksen.
Vandierin mukaan logistiikassa eli joukkojen ja kaluston liikuttelussa on huomattava vaje ja asiaa on laiminlyöty Euroopassa kylmän sodan päättymisen jälkeen.
Vandier toteaa, että maiden on kasvatettava puolustusmenojaan.
– On vain pakko maksaa enemmän. Ne, jotka uskovat, että teknologian avulla sota on helpompaa ja vähemmän kivuliasta, huijaavat itseään.
Amiraali arvioi, että kolme prosenttia bruttokansantuotteesta tulee vakiintumaan tavoitteeksi seuraavan 18 kuukauden kuluessa. Aiemmin tavoitteena on pidetty kahta prosenttia. Kylmän sodan aikana tuo luku oli 4-5 prosenttia, hän huomauttaa.
Ukrainan sota on mullistanut sen, miten tuleviin sotiin on varauduttava. Ensimmäisen maailmansodan tyylinen sodankäynti juoksuhautoineen ja tykistötulituksineen yhdistyy Ukrainassa nykyaikaisiin lennokkeihin, ohjus- ja kybertaisteluun.
– Paradoksi on, että et voi ajatella, että jokin asia korvaisi toiset… Se maksaa rahaa, Vandier toteaa ja lisää ison kysymyksen olevan, ovatko Euroopan hallitukset valmiita satsaamaan enemmän asevoimiinsa.
Komentaja jatkaa, että Euroopassa on 10 prosenttia maailman väestöstä ja sosiaalimenot kattavat 50 prosenttia koko maailmassa käytetystä summasta.
– Jossain vaiheessa meidän on hyväksyttävä se, että jos meidän täytyy puolustaa itseämme, joudumme tekemään hieman tasapainottamista.