Nato-maat ovat ilmoittaneet lisäävänsä meripartioita Itämerellä vedenalaisen infrastruktuurin suojaamiseksi.
Alueelle on jo lähetetty Times-lehden mukaan erikoisjoukkojen sukeltajia ja meridrooneja. Merenpohjasta etsitään näyttöä Venäjän epäillystä sabotaasitoiminnasta.
Baltic Sentry -operaatiossa on mukana myös saksalaisia sukeltajia, joista eräs kuvailee Itämeren kylmiä olosuhteita haastaviksi.
– Jos pystyt sukeltamaan Itämerellä, pystyt sukeltaamaan missä vain, hän sanoo.
Tallinnan edustalle koottuun laivasto-osastoon kuuluu hollantilainen fregatti, saksalainen miinanraivaaja ja tutkimusalus. Ruotsin Visby-luokan korvetti ja ranskalainen miinanraivaaja saapuvat lähiaikoina alueelle. Ilmatukea tuo kaksi F-35-hävittäjää.
Britannia ilmoitti keskiviikkona lähettävänsä Itämerelle sukellusveneiden torjuntaan suunnitellun P-8 Poseidon -lentokoneen ja Rivet Joint -tiedustelukoneen vahvistamaan Naton tehtävää.
Venäjän vakoilualus Yantaria oli seurattu hieman aiemmin Pohjanmerellä lähellä Britannian aluevesillä sijaitsevaa kriittistä infrastruktuuria. Maan puolustusministeri John Healey välitti parlamentissa varoituksen Venäjän presidentti Vladimir Putinille, että Yantarin toiminnasta tiedonkeruussa ollaan tietoisia.
Brittimedia esittelee Suomen viranomaisten nopeaa toimintaa Eagle S -tankkerin suhteen. Sitä edustava juristi Herman Ljungberg torjuu Times-lehdelle kaikki syytökset ja väittää, että mahdollisista yhteyksistä niin sanottuun varjolaivastoon on turha kysellä.
Naton laivasto-osastoa komentava kommodori Arjen Warnaar kuvailee Estlink 2 -sähköyhteyden katkaisemista ”savuavaksi aseeksi” Kremlin hybriditoiminnassa.
– Mielestäni on melko naiivia ajatella, että nämä kaapelit olisi hajotettu vahingossa, Warnaar sanoo.
Naton tavoitteena on kerätä toiminnasta todisteita lisäämällä valvontaa drooneilla, sukeltajilla ja kaikuluotaimilla. Belgian laivaston komentaja Erik Kockx sanoo osaston toimivan kuin merenalainen valvontakamera.
– Kuka tahansa laitonta toimintaa tekevä tullaan havaitsemaan, upseeri sanoo.