Uudenmaan prikaatin ja USA:n merijalkaväen osaston koulutusta Syndalenin harjoitusalueella Hangossa marraskuussa 2023. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Naton asevoimien erikoistuminen on tärkeämpää kuin taakanjako

Keskittyminen pelkkiin bkt-osuuksiin on Nicholas Romanowin mielestä hedelmätöntä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naton strategisessa ajattelussa painotetaan amerikkalaisasiantuntija Nicholas Romanowin mukaan yhä enemmän jäsenmaiden asevoimien erikoistumista toisiaan tukeviin osaamisalueisiin sen sijaan, että keskityttäisiin tuijottamaan paljon esillä ollutta taakanjakoa ja puolustusmenojen bkt-osuuksia.

Liittouman piirissä tiedostetaan hänen mukaansa entistä selvemmin, että jäsenmaiden puolustuspanostuksissa on ollut tarpeetonta päällekkäisyyttä, kun on rakennettu sellaisia suorituskykyjä, joita muilla liittolaisilla on jo ennestään ollut. Nyt halutaan sen sijaan keskittyä maksimoimaan strategista kilpailuetua ja hyödyntämään kunkin maan ainutlaatuisia vahvuuksia.

– Keskeisessä roolissa tässä strategian muutoksessa on ollut suuri panostus yhteisiin tieto- ja viestintäjärjestelmiin, Yhdysvaltain kansallisessa turvallisuusvirastossa (NSA) palvellut laivastoupseeri Romanow sanoo Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

Turvallisuushuolet, jotka liittyivät mahdollisesti arkaluonteisten tietojen jakamiseen kymmenille jäsenvaltioille, hidastivat hänen mukaansa aluksi etenemistä kohti kehittynyttä yhteensopivaa tietoverkkoa (AI2N). Niihin on kuitenkin kyetty vastaamaan ottamalla käyttöön kaupallisesti saatavilla olevia ratkaisuja, kuten avointen lähteiden tiedustelu (OSINT) ja kaupalliset avaruuspalvelut.

Tietojen jakamisen rajoitteet ovat huomattavasti vähäisemmät, kun jaettavat tiedot eivät ole alun perinkään olleet salassa pidettäviä. Tästä kehityksestä on ollut Romanowin mukaan myös se lisäetu, että integraatio ei ole koskenut vain armeijoita, vaan se on tuottanut hyötyjä myös jäsenmaiden puolustusteollisuudelle.

– Liittoutuneiden asevoimien erikoistumispyrkimysten priorisointi ja koordinointi aina etsintä- ja pelastustehtävistä pelotteeseen on osoittautunut hyvin tehokkaaksi keinoksi parantaa valmiutta. Liittoutuneiden turvallisuudessa ei keskitytä panoksiin vaan tuloksiin, sillä loppujen lopuksi sillä, kuinka paljon jokin järjestelmä maksaa, on hyvin vähän suoraa vaikutusta sen tehokkuuteen. Siirtyminen taakan jakamisesta voimavaroihin perustuvaan erikoistumiseen onkin aloittanut uuden, tehokkaamman aikakauden transatlanttisessa turvallisuudessa, Romanow toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)