Ukrainan ilmavoimat kertoo länsimaisissa medioissa leviävän väärää tietoa ilmasodan tilanteesta ja Nato-maiden Ukrainalle toimittamasta avusta.
Ilmavoimat on julkaissut Twitterissä pitkän ketjun, jossa listataan neljä ”myyttiä” Ukrainan sodasta.
– Tieto on eräs voimakkaimmista aseistamme, kun puolustamme maatamme Venäjän aggressiolta. Pyydämme kaikkien maiden toimittajia olemaan huolellisia ja välttämään Venäjän armeijan tukemista levittämällä epätarkkaa tietoa, ilmavoimat toteaa.
Verkkouutiset kokosi alle ukrainalaisten listaamat myytit sodasta.
1. Ukrainan menestys maasodassa johtaa voittoon
Ukrainan ilmavoimien mukaan totuus on toinen. Ilmavoimien Twitter-tilillä todetaan, että ilmaherruus on tämän sodan ratkaiseva tekijä.
– Ilmaherruus on ollut avainroolissa kaikissa sodissa toisesta maailmansodasta lähtien.
Ukrainalaisten mukaan ilmatilan hallinta antaa mahdollisuuden iskeä nopeasti ja tehokkaasti vihollisen maajoukkojen, huoltoketjujen ja muiden tärkeiden sotilaskohteiden kimppuun.
– Ilmaherruus tarjoaa myös vahvan suojan omille maa- ja merijoukoille.
2. Ukrainan ilmavoimilla on riittävät resurssit puolustaa maata Venäjää vastaan
Ukrainalaiset huomauttavat, että Venäjällä on moninkertaiset ilmavoimat Ukrainaan verrattuna ja käytössään paljon kehittyneempää ohjus- ja tutkateknologiaa.
– Ukrainan ilmavoimat eivät voi sulkea ilmatilaa tai saada ilmaherruutta johtuen suurista eroista kalustossa ja teknologiassa.
Ukrainan ilmavoimien mukaan tämä epäsuhta on syy siihen, että ukrainalaiset ovat vaatineet nykyistä kehittyneempiä hävittäjäkoneita ja ilmapuolustusteknologiaa liittolaisilta sodan alusta alkaen.
– Ilmavoimat on kokenut tappioita viimeisen kuukauden aikana. Tarpeemme on kasvanut yhä pakottavammaksi, kun Venäjä on tuhonnut kalustoa tai sitä on vaurioitunut käytössä.
3. Stingerit [olalta ammuttava ilmatorjuntaohjus] riittävät kattamaan Ukrainan ilmavoimien puutteet
– Totuus: Toimiva puolustus Venäjän ilmauhkaa vastaan (mukaan lukien muun muassa risteilyohjukset) vaatii hävittäjäkoneita sekä keskipitkän että pitkän kantaman ilmatorjuntajärjestelmiä.
Ukrainan ilmavoimat korostaa, että Stingereiden kantamalla ja toimivuudella on rajansa, eivätkä ne kompensoi sitä, että Ukrainalta puuttuu moderneja hävittäjäkoneita ja ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä.
– Kamikaze-lennokit on tarkoitettu maakohteiden tuhoamiseen eikä niilläkään voi puolustautua Venäjän lentokoneita ja ohjuksia vastaan.
4. USA ja Nato toimittavat Ukrainalle sen tarvitsemia aseita ja tekevät kaiken voitavansa suoraa väliintuloa lukuun ottamatta
Ukrainan ilmavoimien mukaan totuus on, etteivät liittolaiset ole tähän mennessä vastanneet Ukrainan vaatimuksiin ilmapuolustuksen tukemisesta.
– Emme ole saaneet työkaluja, jotka tarvitsemme ilmatilamme puolustukseen ja voiton saavuttamiseen.
Suurimmaksi tarpeeksi kerrotaan kehittyneet vähintään neljännen sukupolven hävittäjät. Esimerkkinä ukrainalaiset mainitsevat amerikkalaiset F-16- ja F-15-hävittäjät. Ukrainan ilmavoimat väittää, että ukrainalaiset lentäjät oppisivat käyttämään koneita vain parin viikon koulutuksella.
– Toisin kuin neuvostoaikaiset MiG-29-hävittäjät, on nämä koneet varustettu samanlaisella edistyneellä teknologialla, jota vihollinen käyttää – mukaan lukien kehittyneillä tutkajärjestelmillä ja moderneilla ohjuksilla.
Ukrainan ilmavoimat toteaa, että tehokkailla ilmapuolustusjärjestelmillä voitaisiin puolestaan estää Venäjän ilma- ja ohjusiskuja.
Venäjän kerrotaan ampuneen Ukrainaan jo yli tuhat ballistista ohjusta ja risteilyohjusta ja pudottaneen satoja tonneja pommeja ukrainalaisiin kaupunkeihin.
– Useimmat näistä olisi voitu pysäyttää, jos Ukrainan aluetta suojaisi riittävä määrä tehokkaita ilmapuolustusjärjestelmiä.
Ukrainalla on tällä hetkellä käytössään neuvostovalmisteisia S-300- ja BUK-M1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. Niitä ilmavoimat kuvaa kuitenkin vanhentuneiksi.
– Ihanteellinen ratkaisu Ukrainan suojelemiseksi olisivat Patriot-järjestelmät Yhdysvalloista tai halvemmat ja liikkuvammat NASAMS-järjestelmät Norjasta.
Ilmavoimien mukaan Ukraina tarvitsisi myös lisää jo nyt käyttämiään neuvostoaikaisia ilmatorjunta-aseita.
As we defend our country against
aggression, information is one of the most powerful weapons at our disposal. We ask journalists from all nations to take care to avoid supporting the
army by spreading inaccurate information. (2/16)
— Ukrainian Air Force (@KpsZSU) March 31, 2022