Uusiutuva SAF-lentopolttoaine on nykyään laajasti hyväksytty tärkeimmäksi keinoksi lentoliikenteen hiilipäästöjen nettonollatason saavuttamiseen. Muun muassa korkea hinta, suuren tuotantovolyymin epävarmuus, jakelun hallinta ja raaka-aineiden saanti tulevaisuudessa kuitenkin hidastavat sen käyttöönoton laajentamista.
Suomalainen Neste on jo maailman suurin SAFin tuottaja, ja se on kasvattamassa nykyistä puolen miljoonan tonnin tuotantoaan Rotterdamissa muokkaamalla nykyisiä tuotantotiloja ja rakentamalla uusia sekä laajentamalla raaka-aineiden ja valmiin tuotteen laboratoriotestauksen tiloja. Tuotantolaitoksella jalostetaan myös biodieseliä ja kestävää teollisuusbensiiniä.
Nesteellä on SAF-jalostamot myös Porvoossa ja Singaporessa. Yhtiön kestävien polttoaineiden kokonaistuotanto on ollut 5,5 miljoonaa tonnia vuodessa ja kasvaa 6,8 miljoonaan tonniin, kun Rotterdamin jalostamon laajennus valmistuu vuonna 2027. SAFin tuotantokyky pysyy kuluvana vuonna 1,5 miljoonassa tonnissa, mutta 2,7 miljardin euron laajennusprojekti nostaa tuotannon jopa 2,2 miljoonaan tonniin, josta 1,2 miljoonaa tonnia valmistuu Rotterdamissa.
Vuoden alusta voimaan astunut EU:n laajuinen uusiutuvan lentopolttoaineen mandaatti valtuuttaa kestävän lentopolttoaineen käytön lisäämisen lähivuosikymmeninä. Se lisää jalostamojen painetta lisätä tuotantovarmuutta ja investointeja.
Kestävän lentoliikenteen ReFuelEU Aviation -asetus hyväksyttiin vuonna 2023. Euroopan komission on laadittava sitä koskeva ensimmäinen raportti Euroopan neuvostolle ja parlamentille vuoden 2027 loppuun mennessä perustaksi mahdollisille muutoksille. Nesteen uusiutuvan ilmailun liiketoiminta-alueen johtaja Alexander Kueperin mukaan muutoksille on tarvetta.
Aviation Weekin haastattelussa hän kritisoi vaadittua epäjatkuvaa tuotannon kasvattamista viiden vuoden välein. Hänen mielestään siinä ei ole mitään järkeä tuottajan näkökulmasta, koska jalostamo ei pysty yhdessä yössä nostamaan SAF-tuotantoa kahdella miljoonalla tonnilla.
Kyse on myös kilpailukyvystä. Kysyntä on osittain vapaaehtoista, mutta suurin osa siitä – miljoonia tonneja vuodessa – tulee poliittisten päätösten seurauksena. Lineaarinen kasvu olisi siksi paljon järkevämpää.
Nesteen haasteena on myös SAFin jakelu. Nykyjärjestelmässä on vaikea saada tuotetta lentoasemille, koska öljy-yhtiöt hallinnoivat niiden polttoaineiden infrastruktuuria. Kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATAn selvityksessä viime vuonna 59 prosenttia 123 suurimmasta lentoasemasta rajoitti jakelijoiden pääsyä lentoasemille, koska infrastruktuurin omisti joko yksi öljy-yhtiö tai pieni yhtiöryhmä. Siksi tarvittaisiin EU:n laajuista säädösmuutosta.
Artikkeli perustuu Aviation Week & Space Technologyn artikkeliin numerossa April 7–20, 2025.