Nettomaahanmuutto Iso-Britanniaan näyttäisi tuoreiden lukujen valossa kaksinkertaistuneen tasosta, jolla se oli juuri ennen Britannian eroa Euroopan unionista, kertoo Financial Times.
Luvut ovat kiinnostavia siksikin, että moni “brexitin” eli Britannian EU-eron puolesta kampanjoinut, lupasi eron mahdollistavan “rajojen ottamisen takaisin hallintaan”.
Nettomaahanmuutto romahtikin hetkeksi juuri eron voimaan astumisen aikoihin, kun EU-maiden kansalaisten vapaa liikkuvuus päättyi. Samalla hallinto päätti höllentää maan viisumikäytäntöjä, jonka jälkeen maahanmuutto lähti taas nousuun.
FT:n tietojen mukaan tuoreimpien lukujen odotetaan näyttävän nettomaahanmuuton tuplaantuneet myös edellisestä vuodesta ja olevan yli 700 000.
Britannian sisäministeriön myöntämien työ- ja opiskeluviisumien määrästä näkee myös maahanmuuton lisääntymisen. Muita kuin turistiviisumeita on myönnetty kaksinkertainen määrä vuonna 2022 verrattuna kahden vuoden takaiseen.
Viime vuosien lukuja nostavat myös Britanniaan saapunut suuri määrä pakolaisia Ukrainasta sekä Hong Kongista protestien jälkeen Britanniaan muuttaneet, jotka näkyvät myös sisäministeriön tilastoissa.
Vaikka nettomaahanmuuton odotetaankin jonkin verran laskevan jälleen lähivuosina, hallituksen viisumipolitiikka saa kritiikkiä monelta eri suunnalta: politiikkaa syytetään sekä liian kireäksi että löysäksi.
Hallitusta on syytetty sen epäselvästä politiikasta koskien turvapaikanhakijoita. Tuore laki Englannin kanaalin yli tulevien turvapaikanhakijoiden hallitsemiseksi on saanut paljon kritiikkiä.
Vaikka viisumipolitiikkaa työntekijöiden osalta on höllennetty, moni yritys kärsii edelleen työvoimapulasta. Esimerkiksi monien palvelualan työntekijöiden palkat eivät ole riittävän korkeita, jotta työviisumi voidaan myöntää. Palvelualalla työskenteli ennen paljon EU-maiden kansalaisia.