– Alkoholinkäyttö voi toimia triggerinä eli laukaisijana aivoinfarktille, kertoo neurologian dosentti Jukka Putaala Ilta-Sanomissa.
Hän sanoo, että alkoholi kasvattaa aivoinfarktin vaaraa todennäköisesti monen eri mekanismin kautta.
– Pitkään jatkuva runsas alkoholinkäyttö nostaa verenpainetta, lisää ylipainoa alkoholin runsaan kalorimäärän vuoksi ja voi altistaa rytmihäiriöille, esimerkiksi eteisvärinälle.
Eteisvärinä on merkittävä aivoinfarktien aiheuttaja, ja myös korkea verenpaine ja lihavuus ovat tärkeitä riskitekijöitä.
Myös lyhytkestoinen juominen voi altistaa aivoinfarktille, jos juominen on humalahakuista.
– Lyhytkestoinen runsas käyttö voi aktivoida veren hyytymisjärjestelmää ja altistaa verihiutaleita kokkaroitumaan herkemmin, Putaala kertoo Ilta-Sanomissa.
Kun verihyytymä tukkii aivoverisuonen, syntyy aivoverisuonitukos eli aivoinfarkti.
Putaalan mukaan rankka kertajuominen voi johtaa aivoinfarktiin sellaisilla henkilöillä, joilla on jokin muukin altistava tekijä.