Diktaattori Vladimir Putin tuntee olonsa yhä epävarmemmaksi, koska Ukrainan sota rasittaa Venäjän taloutta yhä enemmän. Näin arvioi virolainen sotahistorian tutkija Jüri Kotshinev Postimees -lehdessä.
Hänen mukaansa Putin ohjaa yhä lisää rahaa sodan tarpeisiin yhteiskunnallisen vakauden kustannuksella.
– Venäjän puolustusmenot ovat 32 prosenttia koko valtion budjetista. Summa on verrattavissa Neuvostoliiton aikoihin, jolloin maa kävi sotaa Afganistanissa. Samalla hallitus vähentää menoja eläkkeisiin, terveydenhuoltoon ja muihin sosiaalipalveluihin. Tästä johtuen Venäjän väestön tyytymättömyys kasvaa jatkuvasti. Väestö kantaa kuitenkin sodan päätaakan, Kotshinev kirjoittaa.
Samaan aikaan Venäjän talouden näkymät synkentyvät ja sodalle ei näy loppua. Tämä voi Kotshinevin mukaan viedä Venäjän samanlaiseen romahduksen tilaan, jossa Neuvostoliitto oli viimeisinä päivinään.
– Neuvostoliiton romahduksen varjo on jo langennut Kremlin ylle, Kotshinev toteaa.
Tutkijan mukaan Vladimir Putin on peloissaan, että Neuvostoliiton romahdus toistuu hänen aikanaan. Toivoa on kuitenkin vielä jäljellä.
– Putin toivoo yhä, että lännen kärsivällisyys Ukrainan tukemisessa loppuu ja kirskuva, natiseva ja rikkinäinen Venäjän sotakoneisto pystyy ajamaan ukrainalaiset ja heidän liittolaisensa sellaiseen sotaväsymykseen, että he antautuvat Kremlille, Kotshinev kirjoittaa.
– Näin ei saa antaa käydä. Aika toimii Ukrainan ja sen liittolaisten hyväksi. On välttämätöntä panna vastaan ja antaa Venäjän mennä taloudelliseen romahdukseen sotatalouspolitiikkansa kanssa. Aikaa ei ole paljoa jäljellä. Ukrainan on kestettävä, eivätkä länsimaat saa kyllästyä avustamaan sodassa, joka ratkaisee suurelta osin nykyisen vuosidadan kohtalon – ei vain Manner-Euroopassa vaan koko planeetalla.