Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ennustaa, että talous ei lähde kasvuun tänä vuonna, ja ensi vuonnakin kasvu on vaatimatonta. Tästä seuraa, että työttömyysaste nousee Suomessa 8,6 prosenttiin ja pysyy siellä ensi vuonna, ellei jopa pahene.
Erityisen nopeasti kasvaa niin sanottu piilotyöttömyys. Piilotyöttömien määrä on lähes kaksinkertaistunut vuoden 2009 jälkeen, ja heitä on jo 149 000.
– Kasvu on ollut melkoista, eikä se näytä pysähtyvän, sanoo TEM:n neuvotteleva virkamies Hanna Hämäläinen.
Piilotyöttömyys tarkoittaa, että henkilö ei enää usko löytävänsä töitä ja lakkaa etsimästä niitä. Hämäläisen mukaan ilmiö lisääntyy aina, kun talous taantuu.
– Ei luoteta talouteen ja siihen, että töitä löytyy, Hämäläinen sanoo.
Viime vuosina piilotyöttömyys on koskettanut erityisesti miehiä. Hämäläisen selitys on teollisuuden murros; perinteinen teollisuus on vähentänyt väkeä, josta iso osa on miehiä.
Viimeksi piilotyöttömiä on ollut suunnilleen yhtä paljon vuonna 1997, jolloin luku oli 140 000.
Pieni paradoksi on, että piilotyöttömätkin työllistyvät toisinaan, jopa usein. TEM muistuttaakin, että työmarkkinat toimivat myös taantumassa.
TEM:n ja Tilastokeskuksen työttömyystilastot poikkeavat toisistaan selvästi, ja ilmiön selittää juuri piilotyöttömyys. Tilastokeskus ottaa arvioonsa mukaan vain aktiiviset työhakijat, joihin piilotyöttömät eivät lukeudu. TEM:n tilastoissa he ovat mukana.
TEM:n mukaan Suomessa on 340 000 työtöntä, Tilastokeskuksen mukaan 218 000. Arvioiden välinen ero on suurempi kuin koskaan.
Jotain myönteistäkin Suomessa tapahtuu: palvelualoille on syntynyt tänä vuonna 8 000 uutta työpaikkaa, ja ensi vuonna määrä voi kohota 14 000:een.
Osittain kasvu selittyy julkisen sektorin työllisyyskasvulla, mutta vain osittain. Lisää työpaikkoja on tullut rahoituslaitoksiin, vakuutusyhtiöihin, kiinteistöalalle, hallintoon, taiteeseen, viihteeseen ja virkistykseen.
TEM:n neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo sanoo, että palvelualat reagoivat talouden käänteisiin nopeasti. Jos kasvu lähtee käyntiin, palvelusektorille palkataan uutta väkeä nopeammin kuin esimerkiksi teollisuuteen.
– Kun talous kääntyy plussalle, viive työllistämiseen on lyhyt, Alatalo toteaa.
Hän myös muistuttaa, että palvelualalla on paljon osa-aikaisia töitä, joihin voidaan nopeasti palkata väkeä.