Mielipiteet rauhan saavuttamisesta ovat muuttuneet kahdessa vuodessa. Kun vielä elokuussa 2022 Yhdysvalloissa ”nopean rauhan” kannattajien osuus oli alle kolmanneksen, niin tämän vuoden joulukuussa se on jo puolet. Oikeudenmukaisen rauhan eli Ukrainan tukemisen voittoon saakka kannalla oli pari vuotta sitten kaksi kolmesta haastatellusta, nyt enää alle puolet.
Lokakuussa 2024 Eurobarometrin tutkimuksen mukaan 58 prosenttia vastaajista kaikissa EU-maissa oli sitä mieltä, että EU:n pitäisi rahoittaa Ukrainan asehankintoja ja -toimituksia. Taloudellisen tuen kannalla oli 70 prosenttia vastaajista. Rauhaan liittyviä kysymyksiä ei kuitenkaan tehty.
YouGovin Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Britanniassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa joulukuussa tekemän kyselyn mukaan Venäjän vetäytymiseen johtavan Ukrainan tukemisen kannatus on pudonnut jyrkästi helmikuusta 2023 ja tulitaukoneuvottelujen aloittamisen kannatus on samaan aikaan kasvanut. Ukrainan tukemisen kannatus oli suurinta Ruotsissa (50 prosenttia), Tanskassa (40 prosenttia) ja Britanniassa (36 prosenttia). Neuvotteluhalukkuutta oli eniten Italiassa (55 prosenttia), Espanjassa (46 prosenttia) ja Saksassa (45 prosenttia).
Elo-lokakuussa 2024 Yhdysvaltojen johtavien ulkopolitiikan asiantuntijoiden ja mielipidejohtajien parissa tehty mielipidekysely antoi aivan toisenlaisia tuloksia. 85 prosenttia republikaanien ja 94 prosenttia demokraattien asiantuntijoista kannatti Ukrainan sotilaallisen tuen jatkamista. Äänestäjien keskuudessa tehdyn kyselyn republikaanivastaajista 45 prosenttia ja demokraateista 71 prosenttia kannatti jatkoa sotilaalliselle tuelle.
Jos kansalaisten ja asiantuntijoiden mielipide-erot ovat näinkin suuria, voivatko ne olla myös ongelma lännen päättäjille, joiden pitäisi pystyä vastaamaan kysymyksiin siitä, millaisin ehdoin sota voitaisiin lopettaa ja mikä olisi lännen strategia suhteessa Ukrainaan ja Venäjään sen jälkeen?