Norja asetti johdolle sukupuolikiintiöt 10 vuotta sitten – tämä on tulos

Norjalaisten vuosikymmen sitten asettama kiintiölaki on pahasti epäonnistunut, toteavat tanskalaistutkijat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norja sääti 2000-luvun alussa maailman ensimmäisenä maana lain, jonka mukaan molempien sukupuolten osuuden pörssiyhtiöiden hallituksen jäsenistä tulee olla vähintään 40 prosenttia. Taustalla oli tilanne, jossa ainoastaan alle 10 prosenttia hallitusten jäsenistä oli naisia.

Nyt vuosikymmen myöhemmin tanskalaiset asiantuntijat ovat todenneet, että norjalaisten tavoitteet ovat epäonnistuneet. Lain toivottu vaikutus oli lisätä naispuolisia johtajia sekä hallitusten jäseniä pörssiyhtiöissä, mutta näin ei ole tapahtunut. Asiasta kirjoittaa tanskalainen Finans.

– Jos verrataan Tanskan ja Norjan lukuja, on naisten osuus pörssiyhtiöissä suurin piirtein sama, vaikka Tanskassa kiintiöitä ei ole käytössä. Lailla ei ole mitään tekemistä laajojen työmarkkinoiden kanssa, toteaa professori Nina Smith Aarhusin yliopistosta.

Nina Smithin mukaan lain tarkoituksena oli saada kaikki mahdollinen potentiaali yhtiöiden käyttöön, mutta tämä on epäonnistunut. Hän on sitä mieltä, että naisten puuttuminen johtoportaasta on iso ongelma. Samoin ajattelee Norjan elinkeinoministeri Monica Mæland, joka kertoo jutussa, ettei lakeihin kuitenkaan ole suunnitteilla muutoksia.

Professori Steen Thomsen suhtautuu kiintiölakiin kriittisemmin. Hänen mielestään kyseessä on ollut sosiaalinen koe. Kokemukset osoittavat, että kiintiöt sopivat järjestelmään, mikäli tahto mahdollisimman sukupuolittuneesti tasapuolisista hallituksista on suuri.

Nimenomaisesti naisten osuus hallituksissa ei kuitenkaan Thomsenin mukaan yksinään auta saavuttamaan mitään tavoitteita. Päinvastoin ne saattavat estää asettamasta sellaisia hallituksia kuin yhtiöt toivoisivat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)