Vaikka nykynuorista puhutaan diginatiiveina, henkilön taidot arvioida lukemaansa kriittisesti eivät kehity automaattisesti internetin käytön myötä.
Sen sijaan kouluopetuksella on merkittävä rooli kriittisen nettilukemisen taitojen kehittämisessä. Elina Hämäläisen kasvatustieteen väitöstutkimus Jyväskylän yliopistossa selvitti yhteensä yli 700 kuudesluokkalaisen ja lukiolaisen kriittisen nettilukemisen taitoja sekä taitojen tukemiseksi suunniteltujen niin sanottujen kouluinterventioiden tehokkuutta.
Tutkimuksessa opettajat toteuttivat tutkivan nettilukemisen intervention, jossa nuorille opetettiin tiedonhaun, luotettavuuden arvioinnin ja synteesin laatimisen taitoja, ja lisäksi näitä taitoja harjoiteltiin itsenäisesti ja yhteisöllisesti.
Intervention jälkeisessä nettilukutehtävässä sekä kuudesluokkalaiset että lukiolaiset huomioivat paremmin lähteiden piirteitä, kuten kirjoittajan tai julkaisijan asiantuntijuuden.
– On rohkaisevaa, että juuri nämä taidot paranivat interventioiden aikana. Kaikkien positiivisinta oli, että interventio auttoi erityisesti alkutestitaidoiltaan heikoimpia lukiolaisia parantamaan taitojaan, Elina Hämäläinen sanoo tiedotteessa.
– Tulos on hyvin tärkeä, sillä juuri he ovat kaikkein alttiimpia vääristyneelle informaatiolle.
– Esimerkiksi asiantuntijuuden arviointi on hyvin keskeinen taito internetin tekstiviidakossa, jossa esiintyy alkuperältään ja luotettavuudeltaan hyvin vaihtelevaa informaatiota, Hämäläinen jatkaa.
Vaikka nuorten kriittisen nettilukemisen taidot kehittyivät, niihin jäi selvästi parantamisen varaa.
– Näiden taitojen opettaminen tulisi myös aloittaa riittävän varhain eli jo alakoulussa ikätasoisesti sopivalla tavalla.
Tutkimus paljasti merkittäviä eroja niin kuudesluokkalaisten kuin lukiolaistenkin kriittisen nettilukemisen taidoissa. Osa nuorista oli melko taitavia tekstien luotettavuuden arvioitsijoita, kun taas esimerkiksi osalla lukiolaisista taidot olivat yllättävän heikot.
– Vaikka taitavimmat kuudesluokkalaiset olivat luotettavuuden arviointitaidoissaan lukiolaisten tasolla, suurimmalle osalle nettitekstien luotettavuuden arviointi oli hyvin vaikeaa – myös intervention jälkeen, Hämäläinen kertoo.