Nuorisotyöntekijät ovat huolissaan lisääntyneestä katuväkivallasta Jyväskylässä, uutisoi Keskisuomalainen.
Kaksi vuosikymmentä nuorisorikollisuuden ehkäisemiseen tähtäävää erityisnuorisotyötä tehneen Jussi Maasolan mukaan väkivallan lisääntyminen näkyy myös nuorten muuttuneessa ajatusmaailmassa.
– Alle 15-vuotiaat puhuvat esimerkiksi velanperinnästä. Eikö sen ikäisten pitäisi leikkiä pikkuautoilla, Maasola pohtii.
Raha-asiat ovatkin yleinen syy nuorten väliseen väkivaltaan. Kauppaa käydään aktiivisesti esimerkiksi sähkötupakasta, nuuskasta ja nikotiinipusseista, joka taas voi synnyttää rahaan liittyviä riitoja. Nuorisotyön parissa on havaittu, että jotkut nuoret ovat alkaneet kantaa puukkoja ja nyrkkirautoja.
Erityisenä varoitusmerkkinä Maasola pitää yhtä kännykkäsovellusta, jonka löytäminen nuoren kännykästä tulisi soittaa vanhemmilla hälytyskelloja.
– Jos kovin nuorella on puhelimessaan Telegram-sovellus, herää kysymys, että mitä siellä tehdään. Se ei ole sovellus, jossa viestitellään kavereiden kanssa. Se on kauppapaikka, Maasola varoittaa.
Nuoret itse tunnistavat pääkaupunkiseudulta levinneen Roadman-ilmiön myös Jyväskylässä. Ainakin osa nuorista ihailee heidän mukaansa tietynlaista pukeutumista, ajanviettoa kaduilla ja väkivaltaa vasten varustautumista.
Toisaalta kaikki eivät ole välttämättä edes kuulleet roadmaneista, ja ilmiöön suhtaudutaan myös nuorten parissa negatiivisesti.
– Pitäisi perustaa katupartio puhdistamaan Jyväskylän kadut roadmaneista, kommentoi nuorten kohtaamispaikka Bostarissa aikaa viettävä Nuutti.
Suurimmalla osalla nuorista menee Maasolan mukaan kuitenkin hyvin, ja negatiiviset ilmiöt koskettavat vain pientä osaa nuorista.
Lisäksi väkivalta on useimmiten lievää ja nuorisoporukoiden välistä, eikä kosketa esimerkiksi kadulla liikkuvia ulkopuolisia ihmisiä. Mahdollisuus tilanteen pahenemiseen on silti olemassa.
Jyväskylän nuorisotyöntekijöiden mukaan heillä on hyvät resurssit nuorten väkivallan ehkäisemiseen. Ankkuritoimintaan on palkattu lisää työntekijöitä ja tiivistä yhteistyötä tehdään seurakunnan sekä kaupungin katupäivystysten, vartijoiden ja koulujen kanssa. Kaupungilla aikaa viettävät nuoret tunnetaan ja epäilyttäviin tilanteisiin puututaan.
– Jos esimerkiksi raskaasti päihteitä käyttävän joukon ympärillä alkaisi pyöriä nuoria tyttöjä, niin aika nopeasti menisimme juttelemaan ja puuttumaan, Maasola tiivistää.