Nürnbergin sotasyyllisyysoikeudenkäyntien viimeinen elossa ollut syyttäjä Ben Ferencz on kuollut 103 vuoden iässä, kertoo CBS News.
Ferencz oli ensimmäisiä ulkopuolisia todistajia, jotka dokumentoivat natsien sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan työ- ja keskitysleireillä. Ferenczistä tuli vuonna 1947 pääsyyttäjä tapauksessa, jossa 22 entistä natsikomentajaa tuomittiin yli miljoonan juutalaisen, romanin ja muun ’’kolmannen valtakunnan vihollisen’’ murhasta itäisessä Euroopassa. Ferencz oli tuolloin vain 27-vuoden ikäinen, eikä hänellä ollut toimeen tarttuessaan aiempaa kokemusta oikeudenkäynneistä.
Ferencz rakensi todistusaineistonsa virallisten saksalaisten dokumenttien varaan todistajanlausuntojen sijasta. Kaikki syytetyt tuomittiin ja yli 12 heistä sai kuolemantuomion, vaikka Ferencz ei syyttäjänä ollut vaatinut kuolemantuomiota.
– Kerron teille jotakin perustavanlaatuista, jonka olen oppinut monien vuosien kuluessa, Ferencz sanoi vuonna 2017 antamassaan haastattelussa.
– Sota tekee muuten hyvistä ihmisistä murhaajia. Kaikki sodat, ja kaikista hyvistä ihmisistä, Ferencz totesi.
Ferenczin poika, Don Ferencz, kuvailee isänsä mottona olleen ’’lakia, ei sotaa’’. Myös Yhdysvaltain holokaustimuseo vahvistaa kuolemantapauksen.
– Maailma on tänään menettänyt johtavan hahmon taistelussa kansanmurhien uhrien oikeuden puolesta’, museo twiittasi.
Ferencz kampanjoi uransa loppupuolella sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan paneutuvan kansainvälisen tuomioistuimen puolesta. Syyttäjän unelma toteutui vuonna 2002, kun kansainvälinen sotarikostuomioistuin perustettiin Haagiin. Tuomioistuimen toimivaltaa on kuitenkin rajoittanut esimerkiksi Yhdysvaltojen pitäytyminen sen toiminnan ulkopuolella.