Oikeustieteen tohtori Pauli Ståhlberg ja velvoiteoikeuden professori emeritus Juha Karhu oikeustieteen tohtori haluaisivat perusvelvollisuudet kirjattavaksi lakiin. Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan he perustelevat perusoikeuksien kirjaamisen lakiin ”kannustavan yhteiseen hyvään”, sillä heidän mukaansa lait vaikuttavat yhteiskunnan moraaliin, eivät ainoastaan heijastele sitä.
Ståhlberg ja Karhu nostavat velvollisuuden huolehtia läheisistään, demokratiaan osallistumisen ja yhteisölliseen työhön osallistumisen esimerkeiksi velvollisuuksista, jotka voitaisiin kirjata lakiin.
Kirjoittajat uskovat ihmisten yksilöllisten perusoikeuksien korostamisen johtaneen siihen, että velvollisuudet ovat unohtuneet. Yksilön velvollisuus yhteisöään kohtaan tuntuu heidän mukaansa kadonneen ihmisten keskittyessä liikaa vain oman asemansa turvaamiseen.
– Yhteisöt ja muut ihmiset ovat jotain, joilta voi saada, mutta joille ei tarvitse antaa mitään. Se on monilla johtanut epäterveeseen individualismiin, Karhu ja Ståhlberg kritisoivat.
Ståhlbergin ja Karhun mukaan ihmisten velvollisuudentunto on vähentynyt ja tämä heijastuu esimerkiksi reservistä eroamiseen, yritysten viranomaissuositusten laiminlyönteinä ja nuorisoväkivallan kasvuna. Taustalla on yksilökeskeisyyden lisääntyminen.
– Ainakin osin se johtuu nyky-yhteiskunnalle ominaisesta yksilöllisten oikeuksien korostamisesta velvollisuuksien kustannuksella, kirjoittavat pohtivat.
Karhu ja Ståhlberg muistuttavat, että ihmisoikeudet ovat syntyneet turvaamaan ihmisten universaalit oikeudet ja suojelemaan yksilöä suhteessa valtion ja yhteisöjen valtaan. Tarkoituksena ole ollut vähentää ihmisten velvollisuuksia.