Viron ja Venäjän välisellä rajalla Narvassa maita erottaa piikkilankojen ja panssariesteiden lisäksi myös suuri henkinen kuilu. Asiasta kertoo RFE/RL.
Vielä sotien välisenä aikana Narvajoen molemmat puolet kuuluivat Virolle. Viron neuvostomiehityksen aikana joen itäpuolella sijaitseva Ivangorod, viroksi Jaanilinn, siirrettiin osaksi Venäjää. Nykyään Narvajoki muodostaa kahden kaupungin ja maan välisen rajan.
Narvajoen ylittävä silta on nykyään suljettu ajoneuvoliikenteeltä. Ajoväylälle on asennettu piikkilankaa ja panssariesteitä. Vain jalankulkijat saavat ylittää sillan, mutta suurimman osan ajasta silta on autio.
Vironvenäläinen Oleg kertoo vierailleensa Venäjän puolella usein ennen sillan sulkemista.
– Me olemme täysin erilaisia. Mielenmaisemamme on erilainen. Me Virossa asuvat [venäläiset] käyttäydymmekin eri lailla, Oleg kertoo.
Valtaosa narvalaisista on vironvenäläisiä. He saavat uutisensa pääosin venäjänkielisistä lähteistä. Viron yleisradiolla on venäjänkielinen televisiokanava ja kaupungissa on vironkielinen sanomalehti, mutta moni narvalainen katsoo silti Venäjän TV-kanavia.
Virallisesti Venäjän TV-kanavat ovat EU-alueella kiellettyjä. Rajakaupungissa sateliittiantennit kuitenkin nappaavat myös Venäjän TV-kanavat.
– Ihmiset katsovat niitä, minäkin katson. Ne ovat tavallisia kanavia. Katson kulttuuri- ja viihdeohjelmia. Jotkut ihmiset katsovat poliittisia ohjelmia, kertoo posteljoonina työskentelevä Tatiana.
Television kautta Venäjä saattaa pystyä vaikuttamaan Viroon epäsuorasti. Kybermaailmassa Venäjä kuitenkin iskee Viroon jatkuvasti. Kuukaudessa Venäjältä Viroon kohdistuvia kyberhyökkäyksiä voi tulla jopa 90.
Viron tietoliikennelaitoksen johtajan Marju Hendren mukaan iskujen tarkoitus on häiritä maan digiverkkoja.
– Kun [Ukrainan] sota alkoi, palvelunestohyökkäysten määrä nousi dramaattisesti. Vastaanotimme enemmän hyökkäyksiä kuukaudessa kuin mitä aiemmin vastaanotimme vuodessa, Hendre kertoo.
Hendre sanoo hyökkäyksien jatkuvan tähän päivään saakka.
– [Palvelunestohyökkäykset] tulevat rangaistuksena jostain, mitä poliitikkomme ovat sanoneet tai päättäneet. Esimerkiksi avun lähettämisestä Ukrainaan, Hendre harmittelee.
Sodan myötä Viro on joutunut myös tehostamaan rajavalvontaansa. Rajavartija Airi Avamerin mukaan rajavartioiden on hyväksyttävä, että valmiustilassa on oltava jatkuvasti.
– Jatkuvasti valmiina toimimaan kotimaan puolesta, täällä asuvien ihmisten puolesta, suojelemaan heitä, Avameri sanoo.