Helsingin Ilmalassa sijaitseva entinen Hartwall-areena on vaihtamassa omistajaa venäläisiltä oligarkeilta suomalaiselle kiinteistösijoitusyhtiö Trevianille. Ilta-Sanomat kertoi tiistaina, että hallista on allekirjoitettu kauppakirjat.
Halliyhtiössä ovat sitä ennen oligarkit Gennadi Timtšenko, Arkadi ja Boris Rotenberg sekä Boriksen poika Roman Rotenberg.
– Voin vahvistaa tiedon. Samalla sanon kuitenkin että tämä rehellisesti vain meidän hyväntahtoisuuttamme auttaaksemme kollegoitamme, Roman Rotenberg sanoi venäläiselle urheilusivusto Matš TV:lle.
– Kun ottaa huomioon kaiken mitä tapahtuu, me emme koskaan tule näkemään niitä rahoja. Vain, jos pakotteet puretaan, niin sitten ehkä. Luoja suokoon, että ne purettaisiin. Ehkäpä muutoksia vielä tulee. Me kaikki uskomme niin, Rotenberg sanoi.
Rotenbergin kommenteista kertoi myös Helsingin Sanomat, joka tarkisti asian ulkoministeriön pakoteyksiköstä. Ministeriö vahvisti, että kaupasta saadut varat jäädytetään.
Pakotteita voidaan purkaa todennäköisesti vain, jos Venäjän laiton hyökkäyssota Ukrainassa loppuisi. Varmaa sekään ei ole – riippuu, miten sota loppuisi. Todennäköisimmin niitä ryhdyttäisiin purkamaan, jos presidentti Vladimir Putin lopettaisi sen oma-aloitteisesti ja palauttaisi Ukrainalle Venäjän miehittämän Krimin niemimaan. Timtšenko sekä Rotenbergin veljekset kuuluvat kaikki enemmän tai vähemmän Putinin lähipiiriin.
Henkilökohtaisia pakotteita on tosin purettu hyökkäyssodan aikanakin. Näin tapahtui esimerkiksi Alfa Group -pankkikonsernin hallituksen puheenjohtaja Mihail Fridmanin kohdalla. Oligarkki oli EU:n pakotteiden kohteena, mutta valitti niistä oikeusteitse. Pakotteet purettiin, koska ei voitu todistaa, että ukrainalaissyntyinen Fridman olisi tukenut Putinin hallinnon hyökkäystä Ukrainaan.
Rotenbergien ja Timtšenkon ei kuitenkaan kannata pidätellä hengitystä odotellessaan. Esimerkiksi Timtšenko on pääomistajana Sibur-kemiantehtaassa, joka valmistaa räjähdekomponentteja FAB-500-ilmapommeihin. Niitä pudotettiin Mariupolin teatteriin Ukrainassa maaliskuussa 2022. Teatteriin kuoli arvioita 300-600 ihmistä, osa heistä lapsia. Timtšenkon on kerrottu myös omistava Ukrainassa sotivan yksityisarmeja Redutin.
Arkadi Rotenbergin Stroigazmontazh-konserni puolestaan sai Krimiltä vähintään yhden valtavan rakennusurakan. Yhtiö rakennutti niemimaan ja Venäjän välisen siltayhteyden eli Ketršinsalmen sillan.